George Soros: Δεν είναι αργά για να σωθεί το ευρώ και η

Αναγνωρίζοντας βέβαια ότι η κρίση βρίσκεται στο χειρότερο σημείο της, ο διάσημος μεγαλοεπενδυτής George Soros δηλώνει πως δεν είναι πολύ αργά για να σωθεί το ευρώ και σπεύδει να προειδοποιήσει πως ο χρόνος περνά, και οι ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να αλλάξουν ριζικά τη στρατηγική τους για να πετύχει.
Τα άσχημα νέα φυσικά είναι πως αυτή τη

στιγμή, η κρίση έχει κορυφωθεί εκ νέου αφού τα πράγματα σε Ελλάδα και Ιταλία συνεχίζουν να είναι εξαιρετικά δύσκολα. Όπως τονίζει, υπάρχει επίσης επιδείνωση της χρηματοοικονομικής κρίσης, καθώς όλες οι προσπάθειες μόχλευσης του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης, του EFSF, έχουν συναντήσει αρκετές νομικές ή τεχνικές δυσκολίες. 
Αυτό σημαίνει ότι τώρα η Ευρώπη δεν έχει δίχτυ προστασίας απέναντι σε μια πιθανή ελληνική χρεοκοπία και αυτό μπορεί να οδηγήσει σύντομα την αγορά σε έναν νέο πανικό, όπως σημειώνει ο Soros, ενώ προβλέπει ότι η αγορά θα βρεθεί σε απόγνωση και πανικό και τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα.

Εάν λοιπόν οι ηγέτες δεν προλάβουν τις αγορές, η κρίση μπορεί να γίνει πολύ χειρότερη και από αυτή του κραχ του 2008 μετά το «κανόνι» της Lehman Brothers, και να ζήσουμε την παγκόσμια χρηματοοικονομική κατάρρευση. Εάν υπάρξει άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδα, και η υπόλοιπη ευρωζώνη δεν είναι προστατευμένη από την μετάδοση, τότε, όχι μόνο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα διαλυθεί, αλλά και το ευρωπαϊκό και το παγκόσμιο.

Όμως, παρόλα αυτά, ο Soros δηλώνει αισιόδοξος, αφού πιστεύει ότι η Ευρώπη έχει στα χέρια της ένα μπαζούκα κατά της κρίσης, απλά πρέπει να το χρησιμοποιήσει σωστά και επίσης έχει και «την πιο σημαντική γυναίκα στον κόσμο».

Το μπαζούκα είναι το οικονομικό όπλο που έχει δημιουργήσει η Ευρώπη για να αμυνθεί από τους κερδοσκόπους. Για να βάλει τέλος στην κρίση, θα πρέπει αυτό το μπαζούκα να είναι αρκετά μεγάλο, όσο χρειάζεται για να πείσει τις αγορές ότι το να πάνε κόντρα στην Φραγκφούρτη, θα είναι και μάταιο αλλά και πολύ ακριβό.

Πρέπει λοιπόν να σχεδιάσουν το EFSF με τέτοιο τρόπο, ώστε να εγγυηθεί ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα και να δημιουργηθεί ένας δανειστής έσχατης ανάγκης. Με αυτόν τον τρόπο οι τράπεζες θα έχουν κίνητρα να διατηρήσουν τις επενδύσεις τους στα κρατικά ομόλογα, κι έτσι το κόστος δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας θα υποχωρήσει.

Ο δεύτερος λόγος της αισιοδοξίας του Soros, έχει να κάνει με το ότι είναι πεπεισμένος ότι η Άγκελα Μέρκελ ( η πιο σημαντική γυναίκα στον κόσμο, όπως την χαρακτηρίζει), έχει αλλάξει εντελώς γνώμη και στάση ως προς την κρίση. Τώρα, όπως σημειώνει, η Γερμανίδα καγκελάριος αναγνωρίζει ότι το ευρώ αντιμετωπίζει ένα ζήτημα ζωής και θανάτου και είναι πλέον διατεθειμένη να ρισκάρει το πολιτικό της μέλλον για να το σώσει. Αναγνωρίζει πια πως η Γερμανία προκάλεσε την έκρηξη της κρίσης με την στάση της και είναι τώρα αποφασισμένη να το διορθώσει αυτό.

Αξίζει να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο, πως αν και ο κύριος Soros παρουσιάζει ένα πειστικό σχέδιο διάσωσης της ευρωζώνης, ωστόσο η απάντησή του στο ερώτημα «εάν αυτή τη στιγμή συνεχίζατε να είστε ενεργός επενδυτής, ποιά θα ήταν η στρατηγική σας;» λέει πολλά πράγματα. Όπως δηλώνει «εάν δεν είχα συνταξιοδοτηθεί και ήμουν ακόμη στο παιχνίδι, φυσικά θα ήμουν επιφυλακτικός και θα καθόμουν στο περιθώριο της αγοράς και θα περίμενα, γιατί η κατάσταση είναι εξαιρετικά αβέβαιη»…

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: