Πετρελαϊκό εμπάργκο στο Ιράν και από την Αυστραλία

Η Αυστραλία θα μιμηθεί την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα απαγορεύσει τις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν, ενώ θα επιβάλει κι ένα φάσμα κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης, δήλωσε σήμερα από το Λονδίνο ο ΥΠΕΞ της χώρας, Κέβιν Ραντ .

Ο Ραντ επισήμανε ότι οι εισαγωγές πετρελαίου που κάνει η Αυστραλία από το Ιράν είναι ήδη “αμελητέες”, εξαιτίας των προηγούμενων γύρων κυρώσεων που έχουν επιβληθεί τόσο από τον ΟΗΕ όσο και μονομερώς.
Ο Αυστραλός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι χρειάζεται να σταλεί ένα μήνυμα στην κυβέρνηση του Ιράν, καθώς η συμπεριφορά της θεωρείται “απαράδεκτη παγκοσμίως”.

Από την πλευρά της η Τεχεράνη επανέλαβε σήμερα τις απειλές και τις προσθέσεις της να κλείσει τα στενά του Ορμούζ, εάν η ΕΕ δεν άρει τις κυρώσεις και το εμπάργκο που επέβαλε από χθες στο Ιράν και θα τεθεί σε εφαρμογή τον Ιούλιο .

«Οι δυτικές κυρώσεις δεν αποτελούν απειλή για εμάς και επομένως είναι εντελώς αναποτελεσματικές» δήλωσε ο υπουργός Πληροφοριών του Ιράν, Χιντάρ Μοσλεχί. Επιπλέον, ο εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Πετρελαίου ανακοίνωσε ότι το Ιράν έχει προετοιμαστεί εδώ και καιρό για αυτές τις κυρώσεις και μπορεί εύκολα να διοχετεύσει το 20% του πετρελαίου που μπλοκάρει η Ευρώπη, σε άλλες αγορές καθώς έχει προνοήσει να εξασφαλίσει «εναλλακτικές επιλογές».

Το ευρωπαϊκό εμπάργκο αποτελεί μέσο πίεσης στην Τεχεράνη σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Στην ΕΕ καταλήγει περί το 20% του πετρελαίου του Ιράν το οποίο εξάγεται.

Απάντηση