«Όχι» των Σκοπιανών σε αλλαγή ονόματος για διεθνή χρήση

Κατά της αλλαγής του ονόματος της χώρας για διεθνή χρήση με στόχο την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση τάσσσεται το 59% των Σκοπιανών, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της
Υπηρεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID). Αντίθετα, ποσοστό 37% απάντησε ότι θα συμφωνούσε με κάτι τέτοιο.

Ωστόσο μεγάλη είναι η απόκλιση μεταξύ Σλαβομακεδόνων και Αλβανών. Συγκεκριμένα, ποσοστό 74% Σλαβομακεδόνων εμφανίζεται να μην επιθυμεί αλλαγή της ονομασίας της χώρας για διεθνή χρήση, με στόχο την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ και μόλις 22% συμφωνεί.

Αντιθέτως, ποσοστό 79% των Αλβανών λέει “ναι” στην αλλαγή του ονόματος της χώρας για διεθνή χρήση, για να καταστεί δυνατή η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, ενώ 18% λέει “όχι”. 

Επιπλέον, ποσοστό 65,5% δηλώνει ότι η αλλαγή του ονόματος πρέπει να αποφασιστεί μέσω δημοψηφίσματος, ενώ ποσοστό 28,8% τάσσεται κατά. 

Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου στην ΠΓΔΜ, σύμφωνα με την έρευνα, το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι συγκεντρώνει τις προτιμήσεις του 20,4% των ερωτηθέντων, ενώ η αντιπολιτευόμενη Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι συγκεντρώνει ποσοστό 11,7%. Ακολουθεί το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι με 9,2%. Ιδιαίτερα υψηλό είναι το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου το οποίο ανέρχεται στο 44,6%. 

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2011, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.200 ερωτηθέντων.

Απάντηση