Ρυθμίσεις για την επιτάχυνση φορολογικών υποθέσεων

Την επιτάχυνση των φορολογικών υποθέσεων ώστε να μην χρονίζουν ειδικά εκείνες που άπτονται των δημοσίων εσόδων, προβλέπει το πολυνομοσχέδιο του υπ. Δικαιοσύνης το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή.

Όπως ενημέρωσε ο αρμόδιος υφυπουργός Γ. Πεταλωτής απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, πρώην υφυπουργού Οικονομικών Δ. Κουσελά, με το νέο πολυνομοσχέδιο για τη δίκαιη δίκη προβλέπονται ειδικές

διατάξεις σε σχέση με τις φορολογικές δίκες.

Ο κ. Δ. Κουσελάς ζήτησε να αξιοποιηθούν τα νομικά εργαλεία που υφίστανται για επιτάχυνση της διαδικασίας και να επιδείξει βούληση και το υπουργείο Οικονομικών ώστε να τίθενται σε προτεραιότητα οι υποθέσεις των μεγαλοοφειλετών, να εκδικάζονται οι υποθέσεις και να εκδίδονται αποφάσεις εντός πενταμήνου προκειμένου να εισπράττονται και οι οφειλόμενοι φόροι. Τόνισε πως είναι θετική η δημοσιοποίηση της λίστας των μεγαλοοφειλετών έστω και καθυστερημένα, ανέφερε πως θα πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως ο νόμος 3743 και να κλείσουν τα παράθυρα του πτωχευτικού κώδικα.

Ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών κατέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία μέχρι τις 20 Ιουλίου του 2011 εκκρεμούσαν 165.000 τέτοιες υποθέσεις εκ των οποίων οι 138.720 υποθέσεις δεν είχαν πάρει ούτε δικάσιμο με αποτέλεσμα – όπως είπε ο κ. Κουσελάς – εκατομμύρια ευρώ να λιμνάζουν στις αίθουσες των δικαστηρίων.

Απαντώντας ο κ. Πεταλωτής παραδέχθηκε την ακρίβεια των στοιχείων που κατέθεσε ο βουλευτής και ανέφερε ότι υπάρχει εμπλοκή στα διοικητικά δικαστήρια, όμως εξήγησε ότι δεν είναι δυνατό να υιοθετηθεί τέτοια ρύθμιση με βάση την οποία να κλείνουν υποθέσεις σε πέντε μήνες.

«Σε ένα σύστημα με συγκεκριμένες δικονομικές δικλείδες ασφάλειας δεν θα μπορούσαμε να φέρουμε μια τέτοια ρύθμιση, η οποία ωστόσο θα ήταν ευχής έργον» είπε χαρακτηριστικά.

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε πάντως ότι με το νόμο 3910 του 2010 έγιναν τέτοιες αλλαγές που δεν θα επιτρέπεται να τελειώνουν φορολογικές δίκες μέσα σε δέκα χρόνια και πρόσθεσε πως υπάρχει συνεργασία και συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών.

Απάντηση