Το Δημόσιο θα πληρώνει τα λάθη δικαστικών – ΕΛ.ΑΣ

Ανατρέποντας τα έως τώρα δεδομένα, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ανάβει για πρώτη φορά «πράσινο φως» για

τέτοιες αποζημιώσεις, κρίνοντας ότι το Σύνταγμα δεν ανέχεται να παραμένουν αναποζημίωτες ζημιές που προκλήθηκαν από οποιοδήποτε κρατικό όργανο, ακόμα και από τον χώρο της Δικαιοσύνης.

Στην πράξη ανοίγει ο δρόμος για να αξιώσει κάποιος αποζημίωση από το κράτος, εφόσον άδικα διώχθηκε, συνελήφθη, προφυλακίστηκε κ.λπ. ή κατασχέθηκαν εσφαλμένα διάφορα περιουσιακά του στοιχεία, μπήκε «λουκέτο» ή προκλήθηκε μεγάλη ζημιά στην επιχείρησή του, προσβλήθηκαν βαριά η προσωπικότητα και η επαγγελματική του υπόσταση εξαιτίας εσφαλμένης δίωξης, σύλληψης κ.λπ.! Ετσι μπορεί να ακολούθησαν αποζημιώσεις για περιπτώσεις όπου υπήρξαν υπερβολικές διώξεις, συλλήψεις, κατασχέσεις, προφυλακίσεις κ.λπ. που στηρίχθηκαν σε σοβαρά δικαστικά λάθη και αργότερα ακολούθησαν απαλλακτικές κρίσεις.
Μέχρι τώρα η νομολογία δεχόταν ότι ένας πολίτης μπορεί να στραφεί μόνο προσωπικά κατά δικαστικού λειτουργού με αγωγή κακοδικίας, που όμως στην πράξη δεν μπορούσε ποτέ να γίνει δεκτή, καθώς έπρεπε να αποδειχτεί ότι ο δικαστής από δόλο προκάλεσε τη ζημιά (έτσι μόνο μία έγινε δεκτή σε διάστημα πολλών δεκαετιών).
Η Ολομέλεια ΣτΕ (με ψήφους 17-12) δέχθηκε ότι υπάρχει ευθύνη του Δημοσίου για αποζημίωση, όχι από μια απλά εσφαλμένη ερμηνεία ή εκτίμηση ενός δικαστικού λειτουργού (γιατί το Σύνταγμα εγγυάται τη λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία του), αλλά όταν αυτός υπέπεσε σε ένα ολοφάνερο σφάλμα.
Το ΣτΕ παρέπεμψε στο Δ. Εφετείο να κρίνει εάν υπήρξε εσφαλμένη εισαγγελική παραγγελία, ώστε να αποζημιωθεί ιδιοκτήτης «Kannabishop» που καταστράφηκε το 1998 όταν συνελήφθη, διώχθηκε ποινικά και κατασχέθηκαν προϊόντα του καταστήματός του (που έκλεισε) καθώς τότε επικρατούσε η εσφαλμένη άποψη ότι δεν είναι νόμιμα προϊόντα (π.χ. ρούχα, καλλυντικά, απορρυπαντικά κ.λπ.) κατασκευασμένα από κάνναβη.

Απάντηση