ΔΕΗ: Υπάρχει ανάγκη για αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος

Αναπροσαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΗ τέθηκε σήμερα στο
συνέδριο του Economist. Τέθηκε το ζήτημα τόσο από την πλευρά της επιχείρησης, όσο και από την αγορά.

«Καταλαβαίνω την κυβέρνηση, τόσο την προηγούμενη όσο και την παρούσα που δεν θέλουν να μετακυλιστεί η αύξηση του κόστους στους καταναλωτές. Αν είχε γίνει αυτό στο τέταρτο τρίμηνο του 2018, η ΔΕΗ θα μπορούσε να εκδώσει ομολογιακό δάνειο με ικανοποιητικούς όρους.». Αυτά ήταν τα λόγια που είπε ο αντιπρόεδρος της επιχείρησης Γιώργος Ανδριώτης. «Η αύξηση του κόστους για τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα και για το φυσικό αέριο δεν καλύπτεται από τα τιμολόγια. Είναι μια κατάσταση που δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ», πρόσθεσε.

ΔΕΗ Λογαριασμοί ρεύματος: Πρέπει να προχωρήσουμε σε αύξηση των εσόδων και μείωση των εξόδων

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής Ηλεκτροπαραγωγής της Μυτιληναίος Ντίνος Μπενρουμπή ανέφερε ότι, αν μια επιχείρηση χάνει χρήματα, θα πρέπει να προχωρήσει σε αύξηση των εσόδων και μείωση των εξόδων. «Δεν υπάρχουν, τόνισε, ανώδυνες λύσεις. Τουλάχιστον δεν μπορεί να γίνονται υπερβολικές εκπτώσεις. Δεν ξέρω πώς θα διαχειριστεί η ΔΕΗ το 10% της έκπτωσης για τους συνεπείς πελάτες, χρειάζεται όμως κοστοστρέφεια».
Ο ίδιος ανέφερε ότι δεν μπορεί κανείς να ανταγωνιστεί μία ζημιογόνα επιχείρηση. Επιπλέον πρόσθεσε πως, είναι αντιοικονομικό να παραμένουν σε λειτουργία λιγνιτικές μονάδες που έπρεπε να έχουν κλείσει, κρατώντας εκτός μονάδες φυσικού αερίου. Όπως σημείωσε, δεν έχουμε ανοιχτή αγορά και το εργαλείο των δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ έφθασε στο τέλος του. Στη σημερινή δημοπρασία έμειναν αδιάθετα τα 200 από τα 700 μεγαβάτ.
Πάντως τόσο ο κ. Ανδριώτης όσο και ο κ. Μπενρουμπή σημείωσαν ότι η ΔΕΗ δεν καταρρέει. Ο αντιπρόεδρος της επιχείρησης επισήμανε πως από το 2015, το χρέος της ΔΕΗ έχει μειωθεί κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Οι επενδύσεις πέρυσι ήταν 750 εκατομμύρια και φέτος θα διαμορφωθούν σε 790 εκατ. ευρώ. Αναφερόμενος δε στον διαγωνισμό για την πώληση λιγνιτικών μονάδων που δεν προσέλκυσε ενδιαφέρον επενδυτών, είπε ότι αυτό συνέβη λόγω πολιτικής συγκυρίας. Επίσης υποστήριξε ότι ένα παραγωγικό μείγμα μαζί με υδροηλεκτρικά θα μηδενίσει την αξία των λιγνιτικών μονάδων και θα περιορίσει τον ανταγωνισμό.
Παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της πολιτικής, ο Γεράσιμος Θωμάς υπογράμμισε την ανάγκη για σταδιακή απεξάρτηση από το λιγνίτη. Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μίλησε επίσης για ενίσχυση των υδάτινων πόρων και γρήγορη ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σημείωσε ακόμη ότι η μακροχρόνια στρατηγική για την ενέργεια περνά μέσα από την περιφερειακή ανάπτυξη στα Βαλκάνια, όπου το 90% του συστήματος είναι πεπαλαιωμένο και συνεπώς παρουσιάζονται επενδυτικές ευκαιρίες.

ΔΕΗ Λογαριασμοί ρεύματος: Πρέπει να γίνει άμεσα η εφαρμογή του νέου στόχου

Την ανάγκη για ταχεία εφαρμογή του νέου μοντέλου, στόχου για την αγορά ενέργειας μέσα στο 2019, υπογράμμισε ο σύμβουλος της Edison Ροβέρτο Πότι. Επίσης, υπάρχει ανάγκη για ταχεία έγκριση του μηχανισμού αποζημίωσης ισχύος των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης, ανέφερε ότι ο Διαχειριστής θα είναι έτοιμος για το target model τον Δεκέμβριο. Η αγορά συνολικά θα έχει γίνει το δεύτερο τρίμηνο του 2020.
Τέλος ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Στέφανος Οκταποδάς ανέφερε ότι αδικούν τους εργαζόμενους οι χαρακτηρισμοί για μπλακ άουτ. Ειδικά, όταν αναφέρονται σε διακοπές μικρής έκτασης και διάρκειας και ζήτησε να υπάρχει κατανόηση για τις βλάβες.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: