Επίδομα 800 ευρώ: Οι δικαιούχοι και οι ημερομηνίες πληρωμής – Στις 11 Νοεμβρίου η καταβολή σε 4.566 δικαιούχους

Ξεκινούν την ερχόμενη Κυριακή 15 Νοεμβρίου οι δηλώσεις των αναστολών ουμβάσεων εργασίας μηνός Νοεμβρίου από εργοδότες και εργαζόμενους, ενώ για τις κλειστές επιχειρήσεις θα ολοκληρωθούν την Τρίτη 24 Νοεμβρίου και για τις πληττόμενες την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου.

Οι εργαζόμενοι που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας ανά την επικράτεια θα πληρωθούν το επίδομα των 800 ευρώ για τον μήνα Νοέμβριο αλλά σε διαφορετικές ταχύτητες, ανάλογα με την ημερομηνία έναρξης της αναστολής τους.

Όπως δήλωσε η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Άννα Στρατινάκη στο OPEN, “μετά τις 7 Δεκεμβρίου θα “τρέξουν” σταδιακά οι πληρωμές των εργαζομένων ενώ θα γίνουν πολλές πληρωμές μέσα στον Δεκέμβριο. Θεωρώ όμως ότι η μεγάλη πληρωμή θα γίνει πολύ σύντομα “.

Πιο συγκεκριμένα, από τις 27 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η πληρωμή των εργαζομένων για τις κλειστές επιχειρήσεις με κρατική εντολή (εστίαση, αθλητισμός, πολιτισμός) αλλά και όσων συνεχίζουν την αναστολή τους καθώς δεν εργάστηκαν στο μεσοδιάστημα.

Από τις 7 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει η πληρωμή των εργαζομένων στις πληττόμενες επιχειρήσεις. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού θα υπολογιστεί αναλογικά με βάση τις ημερολογιακές ημέρες της αναστολής και με ποσό αναφοράς τα 26,66 ευρώ ανά ημέρα:

Η κα Στρατινάκη επισήμανε επίσης ότι «υπάρχουν πληττόμενοι κλάδοι οι οποίοι ήταν πληττόμενοι και τον Οκτώβριο και αυτοί θα μπορούν να θέσουν σε αναστολή τους εργαζομένους τους από 1.11.2020 (Τουρισμός, Μεταφορές, αθλητισμός, πολιτισμός, και επίσης το τουριστικό κομμάτι όλο). Οι υπόλοιποι είναι οι πληττόμενοι οι οποίοι προστέθηκαν με τη λήψη των μέτρων από τις 3 Νοεμβρίου 2020 και τρέχουμε με τη διευρυμένη λίστα Απριλίου».

Πρόσθεσε επίσης ότι «όσοι έχουν ξαναμπεί σε αναστολή, το σύστημα αυτοματοποιημένα (για να μην ταλαιπωρούνται και οι λογιστές) φέρνει τα στοιχεία του εργαζομένου μπροστά, ώστε να μην μπαίνουν σε επιπλέον εργασία».

Η Γενική Γραμματέας τόνισε επίσης ότι, «το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τρέχει και για τις ορθές επαναλήψεις και για τις διορθώσεις, είναι κάτι πολύ σημαντικό να το ακούσουν οι λογιστές αυτό, δεν θα υπάρχει ο αντίστοιχος χρόνος, ο περαιτέρω χρόνος που δίνουμε, για να γίνουν οι ορθές διορθώσεις, άρα το διάστημα αυτό λειτουργεί με ενιαίο παρανομαστή και για τις αρχικές δηλώσεις αναστολών και για τις διορθώσεις».

Σχετικά με το δώρο Χριστουγέννων τόνισε ότι, το κράτος θα καταβάλει το ποσό που του αναλογεί ως δώρο επί του επιδόματος των 534 ευρώ και όχι επί του ονομαστικού μισθού όπως έγινε με το δώρο Πάσχα. 

Τέλος διευκρίνισε ότι ισχύουν και οι δύο τρόποι για την κυκλοφορία των εργαζομένων (βεβαίωση από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και χειρόγραφη βεβαίωση τύπου Α από το forma.gov.gr).

Πληρώνονται αναστολές Σεπτεμβρίου και ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

Την Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2020, καταβάλλονται η αποζημίωση ειδικού σκοπού και η οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας σε 4.566 δικαιούχους.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, εγκρίθηκε η μεταφορά πίστωσης ποσού ύψους 1.810.447,06 ευρώ για την πληρωμή 4.566 δικαιούχων, που αφορά αναλυτικά:

α) σε αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων κατά το μήνα Σεπτέμβριο για την πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ύψους 1.555.452 ευρώ, σε 3.611 δικαιούχους,

β) σε εργαζόμενους ενταγμένους στο Μηχανισμό “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ” για τον μήνα Σεπτέμβριο για την πληρωμή της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας, ύψους 254.995,06 ευρώ, σε 955 δικαιούχους.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: