Λινού για Θεία Κοινωνία: Δεν υπάρχει μελέτη για μετάδοση με σάλιο

Η Αθηνά Λινού τόνισε ότι με έγκαιρη λήψη περισσότερων μέτρων περιορισμού της διασποράς, δημοτικά και νηπιαγωγεία θα μπορούσαν να παραμείνουν ανοιχτά.

Διεύρυνση του αριθμού των τεστ για κορονοϊό, αύξηση της τηλεργασίας και επιδημιολογικές μελέτες, αλλά και επαναλαμβανόμενες σε τυχαίο δείγμα του πληθυσμού είναι το τρίπτυχο των μέτρων στο οποίο πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση για ανάσχεση του δεύτερου κύματος της πανδημίας από τον κορονοϊό στην Ελλάδα, επισημαίνει η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ.

Η Αθηνά Λινού τόνισε ότι με λήψη έγκαιρα περισσότερων μέτρων περιορισμού της διασποράς, τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία θα μπορούσαν να παραμείνουν ανοιχτά, ενώ αναφερόμενη στον κίνδυνο να μολυνθεί κάποιος από την λήψη της Θείας Κοινωνίας, σημείωσε ότι δεν υπάρχει παγκοσμίως επιδημιολογική μελέτη που να αποδεικνύει ότι με την κατάποση του σάλιου και του ίδιου του κορονοϊού, μεταδίδεται η νόσος. 

Κορονοϊός: Τα παιδιά έχουν περισσότερα αντισώματα

Υπάρχουν έρευνες που έχουν δημοσιευτεί στο πιο έγκριτο περιοδικό στον κόσμο το Science, που δείχνουν ότι τα παιδιά έχουν αντισώματα προς τον συγκεκριμένο κορονοϊό, πολύ περισσότερο απ΄ ότι οι ενήλικες επεσήμανε η Αθηνά Λινού και υποστήριξε ότι με λήψη έγκαιρα μέτρων  -όπως λιγότεροι μαθητές ανά τάξη, διασπορά της ώρας έναρξης και λήξης των μαθημάτων- θα μπορούσαν τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία να παραμείνουν ανοιχτά.

Για τη Θεσσαλονίκη, που είναι ήδη σε lockdown δύο εβδομάδες, η καθηγήτρια εκτίμησε ότι «μπορεί να δούμε σύντομα βελτίωση από πλευράς θανάτων και διασωληνώσεων» και επεσήμανε ότι «το ξέραμε από τις αρχές Οκτωβρίου, ότι η αύξηση των κρουσμάτων είναι εκθετική. Θα έπρεπε τα μέτρα να είχαν ληφθεί πολύ νωρίτερα στη Θεσσαλονίκη, όπως η καθολική χρήση μάσκας. «Το έλεγα από το καλοκαίρι για την καθολική χρήση μάσκας. Αν συνοδευόταν και με αύξηση των τεστ, ίσως να μην είχαμε τόσο δραματική αύξηση κρουσμάτων».

Ιδιαίτερη σημασία για την ανάσχεση του δεύτερου κύματος της πανδημίας δίνει η Αθηνά Λινού στις επιδημιολογικές μελέτες σε τυχαίο δείγμα του πληθυσμού, που επισημαίνει ότι «θα μας κατευθύνουν για το προς τα πού πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας»

Για ενδεχόμενη παράταση του lockdown, τόνισε πως «αν δεν έχουμε μεγάλη εκθετική μείωση των κρουσμάτων, που δεν το βλέπουμε αυτή τη στιγμή, θα αναγκαστούμε να πάμε σε παράταση τον Δεκέμβριο.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: