ΝΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΑΤΩΝ ΤΟΥ ΤΑΞΙΑΡΧΗ

Σε νέα παρέμβαση για την πώληση των ελάτων του Ταξιάρχη προχώρησε ο Γραμματέας της Βουλής και Βουλευτής Χαλκιδικής Πάνας Απόστολος προς το  Γενικό Γραμματέα Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη την οποία κοινοποίησε στον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων  κ.Γεωργιάδη  Άδωνη καθώς και τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ.Χαρδαλιά Νίκο.

Με την υπ.αριθ.πρωτ.: ΥΠΕΝ/ΔΔΔ/99200/1379-30-10-2020 το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξέδωσε την απόφαση, με την οποία εγκρίνεται η υλοτομία, μεταφορά και διακίνηση δενδρυλλίων και κλάδων για χρήση και διακόσμηση κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. 

 Ο κ. Πάνας δήλωσε σχετικά : « Η πώληση του ελάτου του Ταξιάρχη αποτελεί σημαντική πηγή εισοδήματος για τις οικογένειες της περιοχής, δεδομένης της οικονομικής τους εξάρτησης  από αυτή τη δραστηριότητα. Ως Βουλευτής του Νομού Χαλκιδικής, περιοχής γνωστής για την καλλιέργεια ελάτου, ζητάω να καθοριστεί άμεσα ο τρόπος μετακίνησης των ελατοπαραγωγών προς τα αστικά κέντρα αλλά και εντός των Δήμων.

Επίσης άμεσα θα πρέπει να εξεταστεί ο τρόπος πραγματοποίησης της πώλησης των ελάτων, με τη χορήγηση πιθανής σχετικής έγγραφης άδειας, τηρουμένων φυσικά και των απαραίτητων μέτρων προστασίας καθώς πρόκειται για ένα εποχιακό προϊόν το οποίο πρέπει να διοχετευτεί στην αγορά άμεσα το επόμενο χρονικό διάστημα».

Το ακριβές κείμενο της επιστολής έχει ως εξής :

ΕΠΙΣΤΟΛΗ 

                                                                                                                                     Χαλκιδική 23/11/2020

                                                           ΠΡΟΣ :             -Τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου & 

                                                                                                    Προστασίας Καταναλωτή κ. Παναγιώτη 

                                                                                                    Σταμπουλίδη 

                                                                     ΚΟΙΝ:   – Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων               

                                                       κ.Γεωργιάδη  Άδωνη 

                                                                                     – Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και  

                                                                                        Διαχείρισης Κρίσεων κ.Χαρδαλιά Νίκο.

Αξιότιμε κ. Σταμπουλίδη 

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις 30/10 εξέδωσε την υπ.αριθ.πρωτ.: ΥΠΕΝ/ΔΔΔ/99200/1379 απόφαση, με την οποία εγκρίνεται η  υλοτομία, μεταφορά και διακίνηση δενδρυλλίων και κλάδων για χρήση και διακόσμηση κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Το 65% των χριστουγεννιάτικων δέντρων στην ελληνική αγορά προέρχεται από τις συστηματικές καλλιέργειες των ελατοπαραγωγών του Ταξιάρχη Χαλκιδικής.

Το έλατο είναι ένα εποχιακό προϊόν από το οποίο βιοπορίζονται οι περισσότερες οικογένειες στον Ταξιάρχη. 

Τα φετινά δεδομένα με την εφαρμογή των απαγορευτικών μέτρων μετακίνησης για την άρση της πανδημίας, έχουν δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα στον τρόπο μεταφορά τους από τον Ταξιάρχη προς τα αστικά κέντρα και τη μετακίνηση εντός των Δήμων των πόλεων με αρνητική επίπτωση στη λιανική πώλησή τους.

Για τους λόγους αυτούς σας παρακαλώ, να συμβάλλετε στο να καθοριστεί άμεσα ο τρόπος μετακίνησης των ελατοπαραγωγών προς τα αστικά κέντρα αλλά και εντός των Δήμων, καθώς και ο τρόπος πραγματοποίησης της πώλησής τους, με τη χορήγηση πιθανά σχετικής έγγραφης άδειας, τηρουμένων φυσικά και των απαραίτητων μέτρων προστασίας.

Δεδομένου-όπως έχετε δηλώσει-ότι θα μεριμνήσετε σε περίπτωση δημιουργίας προβλημάτων, ευχαριστούμε προκαταβολικά για τη συμβολή σας.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: