Οδηγίες Ιατρικού Συλλόγου Χαλκιδικής σχετικά με τον Covid-19

Η επιδημία στην περιοχή μας όπως έχει γίνει αντιληπτό έχει επεκταθεί απειλητικά. Τα κρούσματα δεν είναι πλέον μια απλή είδηση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά αποτελούν μια καθημερινή πραγματικότητα της κοινωνίας μας.

Είναι κοντά μας υπαρκτά και αφορούν κάποιον γνωστό, φίλο ή συγγενή μας. Τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση βρίσκονται προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά εγκυμονεί ο κίνδυνος αύξησης της ενδοοικογενειακής μετάδοσης και επέκτασης της νόσου στα ηλικιωμένα άτομα των οικογενειών μας. Επίσης έχει φανεί ότι η ενδοοικογενειακή μετάδοση είναι σημαντικός παράγοντας διατήρησης της επιδημίας.


Όπως φαίνεται η επιδημία οδηγείται κυρίως από νεαρά άτομα και είναι ζήτημα χρόνου να φτάσει στις ευάλωτες ηλικίες άνω των 65 ετών.
Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 στην περιφέρεια της Χαλκιδικής 16.000 με 19.000 άτομα είναι άνω των 65 ετών. Εάν δεν υπάρξει προσοχή η επιδημία θα πάρει επικίνδυνη τροπή που κανένα νοσοκομείο δεν μπορεί να στηρίξει όσο καλά και εάν είναι εξοπλισμένο και επανδρωμένο.


Για τον λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό σε αυτή την φάση της επιδημίας:


α)Να τηρηθούν τα γνωστά βασικά μέτρα που αφορούν αποστάσεις και υγιεινή χεριών.
β)Να τηρηθούν οι οδηγίες απομόνωσης των ασθενών COVID 19 καθώς και
των στενών επαφών αυτών, ανεξαρτήτως των προβλημάτων που δημιουργούν στην καθημερινή μας ζωή.


Λεπτομερείς οδηγίες θα βρείτε στον ιστότοπο του Ε.Ο.Δ.Υ. (eody.gov.gr)


• Οδηγίες για φροντίδα πιθανού ή επιβεβαιωμένου κρούσματος στο σπίτι.
• Οδηγίες για απομόνωση επαφών στο σπίτι.
• Ορισμοί κρούσματος COVID-19 και «επαφών» κρούσματος COVID-19.


Λόγω της επέκτασης της επιδημίας δεν υποτιμάμε πλέον κανένα σύμπτωμα από το ανώτερο αναπνευστικό τόσο σε ενήλικες όσο και παιδιά. Αρκεί ένα από τα 2 παρακάτω συμπτώματα για να τεθεί η υποψία COVID 19 και να συμβουλευτούμε αρχικά, τηλεφωνικά τον ιατρό.


Ήπιος πυρετός (δέκατα)
Ξηρός βήχας
Ρινική συμφόρησης (μπούκωμα)
Απώλεια γεύσης και όσφρησης
Έντονη κόπωση
Μυαλγίες
Πονόλαιμος.


Η δοξασία ότι “κρύωσα επειδή είχα ανοιχτό παράθυρο ή ίδρωσα “ επιστημονικά δεν υπάρχει, πάντα υπάρχει μία αιτία που συνήθως είναι κάποιος ιός.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: