Ο καπνός μεταφέρει τον κορονοϊό; Τι αναφέρει έρευνα του ΑΠΘ

Ο καπνός και ιδιαίτερα εκείνος του τσιγάρου καθιστά πιο ευάλωτα τα ανθρώπινα κύτταρα στο κορονοϊό. Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη του ΑΠΘ.

Ο τρόπος μετάδοσης του κορονοϊού ερευνάται ακόμη από τους επιστήμονες και καθημερινά προκύπτουν νέα στοιχεία. Καινούργια έρευνα του ΑΠΘ λοιπόν, αποκαλύπτει πως ο καπνός μεταδίδει πιο εύκολα τον ιό και ιδιαίτερα εκείνος του τσιγάρου.

Πιο αναλυτικά, η μελέτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κρούει καμπανάκι για τον κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού αλλά και άλλων αναπνευστικών ιώσεων μέσω της εισπνοής του καπνού. Χαρακτηριστικά, δείχνει ότι ένα σωματίδιο καπνού που βγαίνει από το στόμα ενός καπνιστή, μπορεί να μεταφέρει έως και 200 σωματίδια ιού, σε απόσταση έως και 10 με 15 μέτρα.

Μάλιστα, έρευνα από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος ‘Αντζελες (UCLA), οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κυτταρικής βιολογίας «Cell Stem Cell», δείχνει πως η έκθεση των ανθρώπινων κυττάρων στον καπνό του τσιγάρου τα καθιστά πιο ευάλωτα στη μόλυνση από τον κορονοϊό, με αποτέλεσμα να είναι πιο πιθανή η λοίμωξη Covid-19, αλλά και η σοβαρότητα της.

Οι ερευνητές απομόνωσαν επιθηλιακά κύτταρα από αεραγωγούς πνευμόνων πέντε ανθρώπων χωρίς Covid-19 και εξέθεσαν άμεσα ορισμένα από αυτά στο εργαστήριο αρχικά σε καπνό τσιγάρου και στη συνέχεια στον κορονοϊό SARS-CoV-2.

Έτσι, διαπιστώθηκε ότι, σε σχέση με όσα δεν είχαν εκτεθεί στον καπνό, εκείνα τα κύτταρα που εκτέθηκαν, είχαν διπλάσια έως τριπλάσια πιθανότητα να μολυνθούν από τον ιό. Η περαιτέρω ανάλυση των κυττάρων έδειξε ότι ο καπνός είχε μειώσει την ανοσιακή αντίδραση τους στον κορονοϊό, καταστέλλοντας τη δράση των ιντερφερονών.

«Αν θεωρήσει κανείς τους αεραγωγούς σαν τα ψηλά τείχη που προστατεύουν ένα κάστρο, το κάπνισμα του τσιγάρου είναι σαν να ανοίγει τρύπες σε αυτά τα τείχη. Το κάπνισμα μειώνει τις φυσικές άμυνες και επιτρέπει στον ιό να διεισδύσει και να μολύνει τα κύτταρα», δήλωσε η ερευνήτρια Μπριγκίτ Γκόμπερτς.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: