Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής – Ρύθμιση της διακίνησης των χριστουγεννιάτικων ελάτων

Ως Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής αποστείλαμε σήμερα επιστολή παρέμβασης προς τέσσερις Υπουργούς, με θέμα τη ρύθμιση της διακίνησης των χριστουγεννιάτικων ελάτων.

Η επιστολή απεστάλη προς τους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Περιβάλλοντος και ενέργειας και προς τον κ. Χαρδαλιά Αναφέρουμε την ανησυχία μας και την ανάγκη ρύθμισης σε σύντομο χρονικό διάστημα, της υλοτόμισης και διακίνησης των χριστουγεννιάτικων ελάτων και λοιπών διακοσμητικών δενδρυλλίων.

Το κείμενο της επιστολής αναφέρει :

Η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής αποτελεί την κύρια πηγή τροφοδοσίας χριστουγεννιάτικου ελάτου και λοιπών σχετικών διακοσμητικών φυτών, της ελληνικής οικογένειας.

Στον ορεινό όγκο του Χολομώντα παράγετε το 95 % των διακινούμενων ελάτων κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων. Επιπλέον γίνονται και εξαγωγές. Για ορισμένα επίσης χωριά της Χαλκιδικής, η καλλιέργεια και εμπορία ελάτων αποτελεί την κύρια πηγή εσόδων.

Ετησίως διακινούνται περίπου 40.000 δενδρύλλια, υπό την εποπτεία των Δασαρχείων Πολυγύρου και Αρναίας.

Έντονη ανησυχία έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες, για τη δυνατότητα πώλησης αυτών των προϊόντων, δεδομένου ότι οι παραγωγοί χρειάζονται και το απαραίτητο χρονικό διάστημα για την υλοτόμηση τους.

Βρίσκονται εν αναμονή της Άδειας Υλοτόμησης και Διακίνησης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Άδειας χρήσης υπαίθριου χώρου από τον εκάστοτε Δήμο όπου θα κατευθυνθούν για την πώληση των ελάτων. Η κρισιμότερη όμως ρύθμιση είναι της δυνατότητας μετακίνησης τους σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες για το χρονικό διάστημα του Δεκεμβρίου 2020.

Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, είναι αναγκαία η άμεση απόφαση για την υλοτόμηση και τον προγραμματισμό της διακίνησης των δενδρυλλίων και η δυνατότητα μετάβασης των ελατοπαραγωγών στους Δήμους προορισμού.Να σημειώσουμε ότι ο αριθμός των ελατοπαραγωγών που μετακινούνται είναι σχετικά μικρός, περίπου στις 30 οικογένειες, με δεδομένες τις αποστάσεις και τα μέτρα προστασίας διότι η προσέλευση των πελατών είναι σποραδική και γίνεται σε υπαίθριους χώρους.

Ελπίζουμε στην άμεση ανταπόκριση των αρμόδιων Υπουργείων και συνεχίζουμε τις προσπάθειες μας.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: