Νέα αβεβαιότητα από τις αυξήσεις στα καύσιμα

Νέα αβεβαιότητα προκαλεί η άνοδος της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, μετά τη σύντομη ανάπαυλα της αποκλιμάκωσης. Ωστόσο, μία αχτίδα φωτός φέρνει η πτώση της τιμής του φυσικού αερίου.

Η μικρή αποκλιμάκωση στις τιμές και τα μέτρα της κυβέρνησης δεν μπορούν να καλύψουν το σύνολο των απωλειών στο εισόδημα. Η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 2 ευρώ το λίτρο, 1,9 ευρώ ανά λίτρο η τιμή του πετρελαίου, το πετρέλαιο θέρμανσης πωλείται προς 1,5 ευρώ το λίτρο.

Οι φορείς της αγοράς μιλούν ωστόσο για νέα άνοδο, καθώς αυτή είναι η τάση στο διεθνές ταμπλό της ενέργειας, που καταγράφει την τιμή του πετρελαίου μπρεντ κοντά στα 114 δολάρια το βαρέλι.

Ήδη η διυλιστηριακή τιμή έχει επιβαρυνθεί με περίπου δύο λεπτά, στο 1,51 ευρώ ανά λίτρο, από το 1,48 της Παρασκευής 18 Μαρτίου. Στη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα των χωρών της Ευρώπης με 237 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Αισιόδοξα είναι τα νέα που έρχονται από την αγορά του φυσικού αερίου αφού η χρηματιστηριακή τιμή αναφοράς διαμορφώνεται και πάλι κάτω από τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα μετά από πολλές διακυμάνσεις και τιμές ρεκόρ που κατεγράφησαν το προηγούμενο διάστημα.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: