Πάσχα: Η Μεγάλη Εβδομάδα στην Αρναία Χαλκιδικής (Φωτο -Βίντεο)

Κατανυκτική αλλά ταυτόχρονα και λαμπερή ατμόσφαιρα, χορωδία, φιλαρμονική, έθιμα ιδιαίτερα, που «αναδύονται» από το ιστορικό παρελθόν της Αρναίας. Η φετινή «κανονική» Μεγάλη Εβδομάδα μετά από δύο χρόνια πανδημίας με χιλιάδες πιστούς στις Ακολουθίες.

Μεγάλη Πέμπτη «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου ο εν ύδασι την γην κρεμάσας

Η Ακολουθία του Μυστικού Δείπνου και την πορεία του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού προς το σταυρικό μαρτύριο του Γολγοθά από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Στεφάνου Αρναίας.

Μεγάλη Παρασκευή – Ακολουθία των Μ. Ωρών και του Εσπερινού (Αποκαθήλωση)

Ακολουθία των Ωρών & της Αποκαθήλωσης της Μεγάλης Παρασκευής, από τον Ιερό Ναό Αγίου Στεφάνου χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη μας κ.κ ΘΕΟΚΛΗΤΟΥ.

Μεγάλη Παρασκευή – Η περιφορά των Επιταφίων στην Αρναία

Η Ακολουθία του Επιταφίου, από τον Ιερό Ναό Αγίου Στεφάνου χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη μας κ.κ ΘΕΟΚΛΗΤΟΥ.

Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής ψάλλεται ο όρθρος του Μεγάλου Σαββάτου και η υμνολογία είναι σχετική με την ταφή του Κυρίου από τους Ιωσήφ και Νικόδημο και την κάθοδο της ψυχής Του στα σκοτεινά βασίλεια του Άδη. Σχετικά τα τροπάρια: «Ο ευσχήμων Ιωσήφ…», και «Ότε κατήλθες προς τον θάνατον…».

Κατά τη διάρκεια της ακολουθίας ψάλλονται σε τρεις στάσεις (μέρη) τα λεγόμενα Εγκώμια, μικρά τροπάρια πολύ αγαπητά στο λαό, αγνώστου ποιητή. Τα πιο γνωστά είναι: «Η ζωή εν τάφω…», «Άξιον εστί μεγαλύνειν…», «Αι γενεαί πάσαι…» και «Ω γλυκύ μου Έαρ…»

Να σημειωθεί ότι ἡ Χορωδία της Αρναίας, υπό τον κ. Κοκκαλιάρη, απέδωσε τίς τρεις Στάσεις του Επιταφίου Θρήνου εντός του Ιερου Ναου, ενώ ἡ Μπάντα της Αρναίας και πάλι υπό τόν κ. Κοκκαλιάρη παιάνισε μεγαλόπρεπα τούς Ύμνους του Επιταφίου Θρήνου.

Στην Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου παραβρέθηκαν οι Αντιπεριφερειάρχης κ. Ιωάννης Γιώργος, ο Αντιδήμαρχος κ. Γεώργιος Θαλασσινός, ἡ Περιφερειακή Σύμβουλος κα Κατερίνα Ζωγράφου, ο Πρόεδρος της Αρναίας κ. Αγαπητός Κιάτος, ἡ Δημοτική Σύμβουλος κα Ευγενία Γιαννούση, ο Αντιπρόεδρος της Φροντίδας κ. Αθανάσιος Τσιάλας, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αρναίας κ. Δημήτριος Αλεξανδρής, Ο Πρόεδρος του Παγχαλκηδικού Συλλόγου κ. Ιωάννης Κοτσιάνης, οι Τοπικοί Σύμβουλοι Χριστίνα Σαμαρά και Στέλλα Μπήρου και οι Τοπικοί Σύμβουλοι κ. Χρήστος Τσιαμούρης και Κώστας Σερδάρης.


Μεγάλο Σάββατο – Η Θεία Λειτουργία της Αναστάσεως

Θεία Λειτουργία της Αναστάσεως από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Στεφάνου Αρναίας

Η Αναστάσιμη θεία Λειτουργία

Μέγας Εσπερινός της Αγάπης

Την Κυριακή του Πάσχα η Εκκλησία αφήνει πίσω τον πόνο, τη θλίψη των Παθών και της Σταύρωσης και διακηρύττει την αγαλλίαση και την ελπίδα που φέρνει η Ανάσταση. Το απόγευμα της Κυριακής οι απανταχού Ορθόδοξοι τελούν τον «Εσπερινό της Αγάπης». Το Ιερό Ευαγγέλιο διαβάζεται σε δεκάδες ξένες γλώσσες για να διατρανωθεί παγκοσμίως η εποχή της Αναστάσιμης ελπίδας.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: