Κ. Ζωγράφου: Επίσπευση της έκδοσης ΚΥΑ για τους μετακλητούς εργάτες και σχετικές ρυθμίσεις

Ανησυχώντας για τις τρέχουσες εξελίξεις και λαμβάνοντας καθημερινά την αγωνία των συμπολιτών μας, για τη δυσκολία εξεύρεσης εργατικού δυναμικού, απευθυνθήκαμε με επιστολή στους εμπλεκόμενους Υπουργούς Μετανάστευσης και Ασύλου, Εργασίας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εξωτερικών, προσδοκώντας στην επιτάχυνση των διαδικασιών και τη λήψη διορθωτικών ενεργειών.

ΘΕΜΑ: « Επίσπευση της έκδοσης ΚΥΑ για τους μετακλητούς εργάτες και σχετικές ρυθμίσεις»

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Λαμβάνοντας υπ΄ όψη την τρέχουσα κατάσταση, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί, σχετικά με την έλλειψη εργατικού δυναμικού σε ποικίλους τομείς της οικονομίας μας, πρωτογενή τομέα, τουρισμό, μεταποίηση κ.α., απευθυνόμαστε σε εσάς, γνωρίζοντας την ευαισθησία σας στο θέμα , που μας αποδείξατε άλλωστε έμπρακτα, σε προγενέστερες συνεργασίες επί του θέματος και σας ευχαριστούμε γι αυτό.

Η ανησυχία μας όμως είναι έντονη, καθώς παρατηρούμε καθημερινά την αγωνία και τις προσπάθειες προς επιβίωση συμπολιτών μας, που δραστηριοποιούνται στους τομείς που προανέφερα.

Η διαδικασία μετάκλησης πολιτών Τρίτων Χωρών τελεί υπό παράταση της υφιστάμενης ΚΥΑ 5269/139 – 5.02.2021, γεγονός όμως που δεν διευκολύνει κλάδους στους οποίους έχει καλυφθεί το όριο των επιτρεπόμενων μετακλήσεων σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα. Για παράδειγμα , η κτηνοτροφία στην Π.Ε. Χαλκιδικής.

Καθώς επίσης, η έλλειψη εργατικού δυναμικού τείνει να αποτελέσει ισχυρότερο αντικίνητρο, ακόμη και από την ενεργειακή κρίση, που ευελπιστούμε ότι θα ξεπεραστεί στο άμεσο μέλλον, οδηγεί ολόκληρες εκμεταλλεύσεις του πρωτογενή τομέα σε αφανισμό. Είναι χαρακτηριστική η μείωση του ζωικού κεφαλαίου που παρατηρείται τα τελευταία έτη.

Αρχής γενομένης επίσης, της νέας τουριστικής περιόδου, αγωνιούμε κι εμείς μαζί με τους επαγγελματίες του τουρισμού, για την μη έγκαιρη δυνατότητα προγραμματισμού της ανάπτυξης των εργασιών τους, με μία από τις βασικές αιτίες την έλλειψη προσωπικού εργασίας.

Ταυτόχρονα, γραφειοκρατικές αγκυλώσεις της δημόσιας διοίκησης που παραμένουν, παρά τα βήματα που έχουν επιτευχθεί, οδηγούν σε μετοίκηση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες των ήδη εγκατεστημένων στον ελλαδικό χώρο εργατών.

Ως εκ τούτου, σας καλούμε να μεριμνήσετε για την άμεση έκδοση της νέας ΚΥΑ που θα ορίζει τον αριθμό των μετακλητών πολιτών Τρίτων Χωρών ανά Περιφερειακή Ενότητα για τα έτη 2023 και 2024, την έως τότε έκδοση εγκυκλίου προς τις Αδειοδοτούσες Αρχές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων ώστε και επιτρέπετε η μεταφορά αριθμού μετακλήσεων από ένα μη κορεσμένο κλάδο σε άλλον, που έχει καλυφθεί το όριο, π.χ. από τη γεωργία στην κτηνοτροφία κλπ. Επίσης, την διόρθωση ακόμη περισσότερο των γραφειοκρατικών στρεβλώσεων ώστε να μη ωθούνται οι ενδιαφερόμενοι εργάτες σε άλλους προορισμούς προς εξεύρεση εργασίας. Τέλος, την αναμόρφωση του του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα εργασίας, που κι εκεί αναγνωρίζουμε τις τελευταίες βελτιώσεις, αλλά απαιτούνται ριζικότερες αλλαγές.

Πιστεύοντας λοιπόν , πως ήδη το συγκεκριμένο θέμα βρίσκεται στις προτεραιότητές σας, ωθούμε κι εμείς από την πλευρά μας, καθώς λαμβάνουμε την πρώτη απόκριση – αντίδραση των πολιτών, να επισπεύσετε τις απαραίτητες ενέργειες , που θα δώσουν τις αναμενόμενες λύσεις.

Σας ευχαριστούμε πολύ και είμαστε στη διάθεση σας.

Με Εκτίμηση

Αικατερίνη Ζωγράφου

Περιφερειακή Σύμβουλος Π.Ε. Χαλκιδικής

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: