Ανακυκλώνω- Αλλάζω Θερμοσίφωνα: Κρίνονται παράταση και νέοι δικαιούχοι

Η παράταση στο Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα κρίνεται τις επόμενες ώρες. Τι θα γίνει με τους νέους δικαιούχους.

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να υπάρξει παράταση στο Ανακυκλώνω- Αλλάζω Θερμοσίφωνα για την εξαργύρωση των επιταγών. Η προθεσμία που έχει ανακοινωθεί είναι η 4η Οκτωβρίου, ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξει παράταση για τους πρώτους δικαιούχους που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Αλλάζω Θερμοσίφωνα».

Σημειώνεται δε πως για να λάβει ο πολίτης την επιδότηση για την αγορά του νέου ηλιακού θερμοσίφωνα θα πρέπει πρώτα να αποσυρθεί ο παλαιός που είναι για ανακύκλωση και που αντικαθίστανται και ο οποίος θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 40 λίτρα. Διευκρινίζεται δε πως δεν είναι δυνατή η επιδότηση νέου ηλιακού θερμοσίφωνα χωρίς την παράλληλη παράδοση του παλαιού ηλεκτρικού θερμοσίφωνα.

Το πρόγραμμα αυτό δίνει και επιδότηση για την δαπάνη αναφορικά με την εκτέλεση αναγκαίων συμπληρωματικών εργασιών αντικατάστασης του παλιού ηλεκτρικού θερμοσίφωνα με το νέο ηλιακό (π.χ. κόστος μεταφοράς, εγκατάστασης του νέου ηλιακού θερμοσίφωνα ή απεγκατάστασης του παλαιού θερμοσίφωνα, αναλώσιμα & εξαρτήματα κλπ.) Αλλά θα πρέπει να γίνει και παράδοση του παλιού ηλεκτρικού θερμοσίφωνα στον έμπορο λιανικής από τον οποίο γίνεται η προμήθεια του νέου Ηλιακού Θερμοσίφωνα.

«Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα»: Απαντήσεις για τα vouchers

Το allazothermosifona.gov.gr εξέδωσε πρόσφατα έναν χρήσιμο οδηγό με ερωτήσεις και απαντήσεις για τα voucher του προγράμματος.

1.Τι θα συμβεί εάν χάσω ή ξεχάσω τον κωδικό της επιταγής μου

Ο κωδικός της επιταγής θα αποσταλεί με SMS στο κινητό που είχατε δηλώσει και επιβεβαιώσει όταν υποβάλλατε την αίτηση στο Πρόγραμμα. Προσπαθήστε να μη διαγράψετε το συγκεκριμένο SMS ή καταγράψτε κάπου τον κωδικό όταν τον λάβετε. Επίσης, ο κωδικός βρίσκεται αποθηκευμένος και στον ηλεκτρονικό σας λογαριασμό, στο σημείο δηλαδή που υποβάλλατε την αίτηση χρηματοδότησης, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα αιτήσεων.

2.Μπορώ να μεταβιβάσω την επιταγή μου σε κάποιον άλλον εάν δεν τη χρησιμοποιήσω

Σε καμία περίπτωση. Οι επιταγές είναι προσωπικές και αφορούν την αίτηση που υποβλήθηκε και εγκρίθηκε (δικαίωμα συμμετοχής, εισοδηματικά κριτήρια, διεύθυνση κατοικίας εγκατάστασης κλπ.).

3. Τι θα συμβεί εάν κάποιος άλλος μάθει τους κωδικούς των επιταγών μου; θα μπορούσε να τους χρησιμοποιήσει; Εγώ θα πρέπει να προσκομίσω κάποια ταυτότητα για έλεγχο τη στιγμή που προβαίνω σε αγορά;

Η γνώση των κωδικών των επιταγών από μόνη της δεν επιτρέπει σε κάποιον τρίτο να τις χρησιμοποιήσει. Τη στιγμή της αγοράς θα πρέπει να δηλωθεί και κωδικός μίας χρήσης (ΟTP) που έχει ισχύ λίγων λεπτών και αποστέλλεται στο προσωπικό σας κινητό, το οποίο με τη σειρά του έχει επιβεβαιωθεί κατά την υποβολή της αίτησης. Με άλλα λόγια, απαιτείται διπλή επιβεβαίωση και το άτομο που κάνει την αγορά θα πρέπει να γνωρίζει τα προσωπικά του στοιχεία (ΑΦΜ, κωδικούς), καθώς και να έχει εύκαιρο το προσωπικό του κινητό τηλέφωνο. Δε θα απαιτηθεί κάποιο δικαιολογητικό ταυτότητας (οι αγορές γίνονται και μέσω διαδικτύου).

Νέοι δικαιούχοι

Εφόσον δεν κάνουν όλοι οι δικαιούχοι χρήση της επιδότησης το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω- Αλλάζω Θερμοσίφωνα» θα συνεχιστεί με τους επόμενους δικαιούχους που θα αντλούνται από τη δεξαμενή των επιλαχόντων, κατά τα πρότυπα του προγράμματος «Ανακυκλώνω- Αλλάζω Συσκευή».

Σημειώνεται ότι για την πρώτη κατηγορία με εισόδημα έως 5.000 ευρώ η επιδότηση ανέρχεται στο 60% και ανώτατο ποσό τα 904,84 ευρώ για θερμοσίφωνες πάνω από 186 λίτρα, 771,77 ευρώ για θερμοσίφωνα 136-185 λίτρων και 612,10 ευρώ για θερμοσίφωνα 110-135 λίτρων.

Για τη δεύτερη κατηγορία, με εισόδημα από 5.000 έως 10.000 ευρώ, η επιδότηση ανέρχεται στο 55% και στα 829,84 ευρώ για θερμοσίφωνα πάνω από 186 λίτρα, στα 707,26 για θερμοσίφωνα 136-185 λίτρων και στα 561,29 ευρώ για θερμοσίφωνα 11-135 λίτρων.

Στην τρίτη κατηγορία, τέλος, με εισόδημα πάνω από 10.000 και έως 30.000 ευρώ, η επιδότηση ανέρχεται στο 50% και το μέγιστο ποσό στα 754,03 ευρώ για θερμοσίφωνα πάνω από 186 λίτρα, στα 634,55 ευρώ για χωρητικότητα 136-185 λίτρων και στα 510,48 ευρώ για χωρητικότητα 110-135 λίτρων.

Σημειώνεται πως προκειμένου να είναι δυνατή η επιδότηση της αγοράς νέου ηλιακού θερμοσίφωνα, είναι υποχρεωτική η απόσυρση προς ανακύκλωση των παλαιών θερμοσιφώνων που αντικαθίστανται. Οι προς ανακύκλωση θερμοσίφωνες θα πρέπει:

-Να είναι λειτουργικοί πριν την απόσυρσή τους, το οποίο θα επιβεβαιωθεί μετά από γενικό οπτικό έλεγχο.

-Πριν την αντικατάστασή τους, να είναι τοποθετημένοι στην κατοικία η οποία δηλώνεται στην αίτηση χρηματοδότησης.

-Να είναι ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες χωρητικότητας ≥ 40 λίτρων.

Οι δικαιούχοι λαμβάνουν δύο επιταγές. Η πρώτη επιταγή θα χρησιμοποιηθεί για την αγορά νέου ηλιακού θερμοσίφωνα, ενώ η δεύτερη μπορεί να επιδοτήσει (προαιρετικά) τη δαπάνη εκτέλεσης συμπληρωματικών εργασιών για την αντικατάσταση του παλιού ηλεκτρικού θερμοσίφωνα με το νέο Ηλιακό (π.χ. κόστος μεταφοράς, εγκατάστασης του Νέου Ηλιακού Θερμοσίφωνα ή απεγκατάστασης του παλαιού θερμοσίφωνα, αναλώσιμα και εξαρτήματα κλπ.).Η προμήθεια του ηλιακού θερμοσίφωνα γίνεται μόνο από προμηθευτές που έχουν εγγραφεί στο μητρώο, όπου ήδη ο αριθμός τους ξεπερνά τους 1.500.

Η λήξη δυνατότητας εξαργύρωσης των επιταγών είναι στις 4 Οκτωβρίου, με βάση το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος. Η λήξη δυνατότητας παράδοσης παλαιών συσκευών από δικαιούχους προς τα καταστήματα είναι μέχρι τις 19 Οκτωβρίου και έως τις 3 Νοεμβρίου η καταληκτική ημερομηνία για τις εξαργυρώσεις των δεσμεύσεων καταληκτικής ημερομηνίας.

Απάντηση