Τέλη Κυκλοφορίας: Πόσα χρήματα βγάζει το κράτος κάθε χρόνο;

Τα Τέλη Κυκλοφορίας αποτελούν μια σημαντική πηγή εσόδων για το ελληνικό κράτος. Κάθε χρόνο, εκατομμύρια ιδιοκτήτες οχημάτων καταβάλλουν το αντίτιμο για την κυκλοφορία των οχημάτων τους στους ελληνικούς δρόμους.

Τα Τέλη κυκλοφορίας συνοδεύουν τη ζωή κάθε ιδιοκτήτη αυτοκινήτου και άλλων οχημάτων στην Ελλάδα. Άλλωστε, το τέλος του χρόνου έχει συνδεθεί με την πληρωμή αυτού του φόρτου στην Εφορία.

Δεδομένου του αριθμού των οχημάτων που βλέπουμε κάθε μέρα να κυκλοφορούν γύρω μας, μπορούμε να φανταστούμε ότι τα Τέλη κυκλοφορίας αποτελούν σημαντικό έσοδο για τα δημόσια ταμεία. Ωστόσο, μόνο όταν δούμε τους πραγματικούς αριθμούς μπορούμε να κατανοήσουμε τη σημασία που έχουν για τα οικονομικά του κράτους.

https://i0.wp.com/cdn.gcdata.gr/data/photos/63dca00d89bf69dc6ba66387264348ad.jpg?w=1170&ssl=1

Πόσοι είναι οι ιδιοκτήτες που πληρώνουν Τέλη κυκλοφορίας;

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, ο αριθμός των ιδιοκτητών οχημάτων που πληρώνουν Τέλη κυκλοφορίας αγγίζει τους 5.423.700. Όσον αφορά το συνολικό ποσό που συγκεντρώνει το υπουργείο οικονομικών, τα μεγέθη είναι πολλαπλάσια.

Πέραν των εσόδων, τα Τέλη Κυκλοφορίας έχουν και ένα σημαντικό περιβαλλοντικό στόχο: να αποθαρρύνουν τη χρήση παλαιότερων και ρυπογόνων οχημάτων. Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μια ολοένα και πιο επιτακτική απειλή και η Ελλάδα, όπως και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει δεσμευτεί για τη μείωση των ρύπων.

Ωστόσο, τα Τέλη Κυκλοφορίας έχουν δεχθεί και κριτική. Πολλοί πολίτες θεωρούν ότι είναι άδικο να επιβαρύνονται με υψηλά τέλη, ειδικά σε μια περίοδο που στοιχεία όπως ο πληθωρισμός πιέζουν τα νοικοκυριά σε οικονομικό επίπεδο.

Απάντηση