Δημοτική Αστυνομία: Πάνω από 19.000 οι αιτήσεις στο ΑΣΕΠ

Περισσότερες από 19.000 αιτήσεις έχουν υποβληθεί στο ΑΣΕΠ, σύμφωνα με αποκλειστικές και έγκυρες πληροφορίες του proson.gr, μέχρι σήμερα –μεσημέρι Τρίτης– στην προκήρυξη 1Κ/2024 για τη Δημοτική Αστυνομία. Μάλιστα, πηγές της Ανεξάρτητης Αρχής εκτιμούν ότι μέχρι αύριο που λήγουν οι αιτήσεις, ο αριθμός θα αυτός έχει ξεπεράσει τις 20.000. Ακόμα δεν είναι γνωστό πως κατανέμονται οι αιτήσεις (ανά βαθμίδα εκπαίδευσης), ωστόσο από τα πρώτα στοιχεία εκτιμάται ότι περίπου ένας στους 16 υποψηφίους θα κριθεί τελικά διοριστέος σε μία από τις 1.213 κενές θέσεις. 

Υπενθυμίζουμε ότι οι αιτήσεις στην προκήρυξη 1Κ/2024 για την πλήρωση 1.213 θέσεων στη Δημοτική Αστυνομία παρατάθηκαν μέχρι τις 14:00 το μεσημέρι της Τετάρτης 27 Μαρτίου 2024. Πηγές του ΑΣΕΠ επισημαίνουν στο proson.gr πως η παράταση κρίθηκε αναγκαία καθώς τις τελευταίες ώρες παρατηρήθηκε αυξημένη κίνηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα των αιτήσεων. 

Υπενθυμίζουμε ακόμα ότι για να δηλώσει κάποιος συμμετοχή στην προκήρυξη πρέπει επίσης να πληροί τα ηλικιακά και σωματικά κριτήρια που έχουν τεθεί καθώς και να κατέχει τα βασικά τυπικά προσόντα. Πιο συγκεκριμένα, τα 5 βασικά προσόντα που υπάρχουν στην προκήρυξη της Δημοτικής Αστυνομίας είναι τα εξής:

  1. Ηλικία (οι υποψήφιοι πρέπει να είναι μεταξύ των 20 και 35 ετών)
  2. Ύψος (οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν ανάστημα τουλάχιστον 1,63 μ. οι γυναίκες και 1,70 μ. οι άνδρες)
  3. Αγγλικά
  4. Υπολογιστές
  5. Κατοχή άδειας οδήγησης αυτοκινήτου Β’ κατηγορίας ή δίκυκλης μηχανής 50 τουλάχιστον κυβικών εκατοστών

Όπως είναι κατανοητό υπάρχουν κόφτες που δεν μπορείτε να παρακάμψετε (όπως η ηλικία και το ύψος). Εάν όμως πληροίτε τα ηλικιακά και σωματικά κριτήρια τότε μπορείτε εύκολα και γρήγορα να παρακάμψετε τους υπόλοιπους. 

Πώς θα κάνετε αίτηση

Οι αιτήσεις για τη Δημοτική Αστυνομία γίνονται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ. Πριν υποβάλλουν την αίτηση, οι υποψήφιο θα πρέπει να προμηθευτούν ειδικό παράβολο, ύψους τριών ευρώ, τον αριθμό του οποίου πρέπει απαραίτητα να συμπληρώσουν στην αίτηση τους για να μην απορριφθεί. (Δείτε ΕΔΩ θα εκδώσετε και θα πληρώσετε το παράβολο για το ΑΣΕΠ)

Αφού προμηθευτούν το παράβολο, οι υποψήφιοι υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση στο ΑΣΕΠ, βάσει των οδηγιών που δίνονται στο παράρτημα Β’ της προκήρυξης. 

Τα απαραίτητα, κατά περίπτωση, δικαιολογητικά με τα οποία, αποδεικνύονται τα προσόντα, κριτήρια ή ιδιότητες που επικαλούνται οι υποψήφιοι με την αίτηση συμμετοχής τους, θα υποβληθούν ηλεκτρονικά, πριν την έκδοση των προσωρινών αποτελεσμάτων, μετά από σχετική Ανακοίνωση του ΑΣΕΠ.

Πόσες θέσεις μπορείτε να δηλώσετε

Όπως αποκάλυψε πρώτο το proson.gr, ο διαγωνισμός της Δημοτικής Αστυνομίας είναι ο πρώτος στον οποίο εφαρμόζεται η διάταξη που «πέρασε» πρόσφατα το υπουργείο Εσωτερικών για τον περιορισμό των (μέχρι πρόσφατα απεριόριστων) επιλογών στις θέσεις. Υπενθυμίζουμε ότι στο άρθρο 43 του σχετικού ν. 5083/2024 ορίζεται ότι με την προκήρυξη προβλέπεται ο μέγιστος αριθμός των προτιμήσεων που μπορούν να δηλώσουν οι υποψήφιοι, ο οποίος δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος από 120 ανά κατηγορία εκπαίδευσης.

Τι ισχύει λοιπόν στην περίπτωση της Δημοτικής Αστυνομίας. Αρχικά να πούμε ότι ο περιορισμός προκύπτει βάσει των κωδικών θέσεων που υπάρχουν σε κάθε προκήρυξη και όχι του συνολικού αριθμού θέσεων. Στην εν λόγω προκήρυξη υπάρχουν συνολικά 345 κωδικοί θέσεων που κατανέμονται ως εξής:

Απάντηση