Μία άλληγορική εὔθυμη ιστορία πού ἀφορᾶ τήν ΑΡΝΑΙΑ καί ὅλους τους Άρναιῶτες (ΚΥΡΟΥ Κατάβαση)

Η ΑΡΝΑΙΑ συνεχίζει χωρίς την “ΑΡΝΑΙΑ” της!!!
Ήταν η είδηση της νέας χρονιάς , που μας ξάφνιασε και μας λύπησε όλους.
“Κεραυνός εν αιθρία” το νέο που το πληροφορηθήκαμε από το τελευταίο 141 ,τεύχος της .
Ευτυχώς στις τελευταίες σελίδες του ,ο τ. δήμαρχος Αρναίας κ. Αστέριος Θ. Καραστέργιος , με έναν θαυμάσιο και ποιητικό τρόπο, εκπροσωπώντας ΟΛΟΥΣ τους Αρναιώτες, γράφει ένα μεγάλο ευχαριστώ και όλα όσα ,ΟΛΟΙ μας θα θέλαμε να πούμε στον εκδότη της κ. Δημήτριο Κύρου.
Οφειλόμενη τιμή σε μία ανεκτίμητη προσφορά της “ΑΡΝΑΙΑΣ” ,στην Αρναία!!!
Εμείς ως ΕΡΓΟΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ με απόλυτο σεβασμό, θα περιοριστούμε απλά στην αναδημοσίευση του κειμένου του τ. δημάρχου και θα προσθέσουμε σε όσο μας αναλογεί ένα πελώριο ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ στον κ. Δημήτριο Κύρου για την πολύχρονη προσφορά του στον τόπο μας.

Ακολουθεί το κείμενο του τ. δημάρχου:

Διαχρονικά οι πολλοί, έσπευσαν και τον στόλισαν με κοσμητικά επίθετα όπως: Ο λοξός, ο βαρεμένος, ὁ λολός, ὁ παράξενος κ.ά!!!

Ενώ ή ζωή καὶ ή πρόοδος προχωρούσε εμπρός, αὐτός, “βαρεμένος” όπως ήταν, “έκανε βήματα πίσω”!!! Ακόμα καὶ στὸν γάμο τοῦ ἐπέλεξε να δείξει την “λολάδα” του! Αναβίωση του παραδοσιακού γάμου της Αρναίας λέει!!

Άντί για κόρνες καὶ πολυτελή αυτοκίνητα διαλεξε “κλίκια “άλογα και σαμάρια!!!

Αντί για χρυσοστόλιστα τυπωμένα προσκλητήρια κάλεσε όλα το χωριό στο γάμο, με του “κλουντήρ’ κι του γαράφλου” Γιὰ νὰ δείξει το οπισθοδρομικός” ότι, ἐκτός ἀπὸ τὴν πανέμορφη νύφη, έπαιρνε και προίκα, έβαλε και κορίτσια τοῦ χωριοῦ νὰ κουβαλούν μαξιλάρια υφαντά κεντήματα κ.ά” καβούκια” “σκουρτέλες” και καβάδια!!!

Καὶ ἄντε μὲ τὰ προσωπικά, γάμος του ήταν, ὅ,τι ήθελε έκανε! Δεν σταματά όμως έκεΐ!! Προσπαθεί να περάσει την δική του “λολάδα” και στους συντοπίτες του, τούς πολλούς” -τους γνωστικούς !!! Μαζί με κάτι παλαβούς” σαν κι αὐτὸν, θέλοντας να “εκπολιτίσουν” τους “βάρβαρους” συγχωριανούς τους, ιδρύουν το 1975 την Έκπολιτιστική και Επιμορφωτική Εταιρεία Άρναίας που λειτουργεί μέχρι σήμερα (49 χρόνια).

Επειδή όμως οι “πολλοῖ δὲν χαμπαριάζουν από λόγια και προφορικές παραδόσεις” πολιτιστικού περιεχομένου, ἐπιλέγουν νὰ τοὺς δίνουν καὶ γραπτά – ” εργασία για το σπίτι” – και τολμοῦν καὶ βγάζουν καὶ ἐφημερίδα, τους γνωστους “Αντίλαλους τῆς Ἀρναίας”.

Παράλληλα “ο λοξός” τολμάει με τη συντροφιά του και εναντιώνεται ανοιχτά στις επιλογές καὶ στις αποφάσεις του Δήμου. Ενώ το ΔΣ αποφασίζει να γκρεμίσει “τὸ μέγα ερείπιο” το Παλιό Σχολείο- προκειμένου να άνεγείρουν νέο δημαρχείο στη θέση του και καταστήματα στο ισόγειο (για να έχει έσοδα ο φτωχός μας Δήμος), με τηλεγραφική” τους παρέμβαση, στο Υπουργείο Πολιτισμού σταματούν την πρόοδο του τόπου!!!

Στο στόχαστρό του μπαίνουν καὶ οἱ φτωχοί γεωργοί τῆς Ἀρναίας!!! Ενώ μέχρι τότε μπορούσαν καὶ όργωναν τα χωράφια τους γύρω από τον λόφο του Άη-Λια βγάζοντας στὸ φῶς τοῦ ἠλιου κεραμικά, “αγνίθες” νομίσματα και αὐτὸς τὰ μάζευε και τὰ ἔστελνε στο αρχαιολογικό μουσείο!!! Με διαμαρτυρίες και παρεμβάσεις του, κατάφερε και κηρύχθηκε και ο λόφος του Προφήτη Ηλία άρχαιολογικός χώρος, που χρήζει εἰδικής προστασίας, και παύει να “ὀργώνεται ή περιοχή!!!

Εκείνοι φυσικά που τὸν ἀναθεματίζουν καὶ τὸν ἔχουν ἐπικηρύξει, εἶναι οι γυρολόγοι, οἱ “γύφτοι”. Ενώ γυρνοῦσαν στα χωριά και αντάλλαζαν καινούργες πλαστικές λεκάνες με παλιές πινακωτές, δρεπάνια, μπακιρένια σκεύη και “άχρηστα” παλιακά αντικείμενα, αὐτός τους χάλασε το εμπόριο!!!

Γυρνώντας από σπίτι σε σπίτι, έκανε την δική του συλλογή, μάζευε ότι παλιό ήταν γιὰ τὸν γύφτο και σε λίγο καιρό συγκέντρωσε τόσο υλικό, που έφτασε για να δημιουργηθεί καί λειτουργήσει αργότερα το Ιστορικό καὶ Λααγραφικά μουσείο Αρναίας!!! Και “δυστυχώς”, ή δράση του δέν σταματά εδώ.

“Τρελός ” μὲ τὴν Ἰστορία, την Παράδοση και την Λαογραφία, ξεκινά τὴν ἔκδοση τοῦ περιοδικού “ΑΡΝΑΙΑ”

Για 36 χρόνια μέχρι σήμερα δεν μᾶς ἀφήνει σε ἡσυχία !!! Μᾶς κρατά σε διαρκή “πνευματικό συναγερμό” και εγρήγορση!!!

Ψάχνει, βρίσκει, δημοσιεύει και διασώζει ἀρχεῖα, φωτογραφίες και ντοκουμέντα τῆς Ἀρναίας!!! Ακόμα και την χωματερή τοῦ Δήμου δὲν ἀφήνει σε ησυχία!!!

Δὲν τολμούν οἱ συμπατριώτες του να πετάξουν τίποτα “παλιακό” γιατί κινδυνεύουν να το βρεῖ ὁ “αθεόφοβος” καὶ νὰ ἐκτεθοῦν!!! Και συμπλήρωμα σ’όλα αὐτά, έρχεται να προστεθεί ή πνευματική “κόπωση”, που επιφέρει στούς συγχωριανούς του καὶ ὄχι μόνο μὲ τὸν ἀνηλεῆ βομβαρδισμό τους με 15 βιβλία σχετικά με την Ιστορία τον Πολιτισμό και την Παράδοση τῆς Ἁρναίας!!!

Ἂν ήταν ἄλλες εποχές σίγουρα θὰ τὸν “αναθεμάτιζαν” καὶ θὰ τὸν έριχναν στην πυρά!!! Έχει χάρη όμως, που ο πολιτισμός μᾶς ὑπερτερεῖ τῆς “λόξας” του!!! Του” χαρίσαμε ” την ζωή και τὸν ἀφήσαμε μέχρι σήμερα νὰ μᾶς τυραννάει”!!!

Αυτά μέχρι σήμερα, γιατί τα γεγονότα και οἱ ἐξελίξεις μᾶς ξεπερνούν !!! Και να ἢ εἴδηση της νέας χρονιάς του 2024!!!

Ύστερα από 36 χρόνια, σταματά ἡ ἔκδοση τοῦ περιοδικού ΑΡΝΑΙΑ!!!

Ὁ ἐκδότης τοῦ μεγάλωσε (πλησιάζει τα 80), μᾶς “κούρασε” και κουράστηκε καὶ ὁ ἴδιος !!!Πίστευα πώς το έλεγε ὡς ἀστεῖο. Όταν είδα πως σοβαρολογοῦσε, προσπάθησα νὰ τὸν ἀποτρέψω, μάταια όμως.

Η απόφαση είναι όριστική και αμετάκλητη. Η Αρναία συνεχίζει χωρίς την “ΑΡΝΑΙΑ “τῆς!! Ο εκδότης τῆς θέλει μέχρι τα 114 χρόνια- που “γκιβιντίζιτι” να ζήσει, νὰ ἀσχοληθεῖ μὲ τὴ συγγραφή και έκδοση βιβλίων του!!! Και τώρα… τι θα κάνουμε χωρίς τον “βάρβαρο” θὰ ἀναφωνοῦσε ὁ Καβάφης, ἂν ήταν στην ζωή!!! Εμείς μπορούμε να γλυτώσουμε ἀπ’ αὐτὸν μὲ δύο μόνο λέξεις.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ – ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ

Δημήτρη Κύρου, για όλα τα θαυμαστά, που έκανες για τη γενέθλια γη. Το πέρασμα και ή προσφορά σου σ΄ αυτόν τον τόπο θα μείνουν ἀνεξίτηλα !!!

Αστέριος Θ. Καραστέργιος

τ. Δήμαρχος Αρναίας

Απάντηση