Πένθος στην Ρωσία: Στους 140 οι νεκροί από το τρομοκρατικό χτύπημα – Βίντεο στην δημοσιότητα έδωσε ο ISIS

Μια ομάδα ενόπλων άνοιξε πυρ σε αίθουσα συναυλιών σε προάστιο της Μόσχας το βράδυ της Παρασκευής, σκοτώνοντας τουλάχιστον 130 ανθρώπους σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας.

Ένα βίντεο που κοινοποιήθηκε στο Διαδίκτυο δείχνει τουλάχιστον δύο κουκουλοφόρους να εισέρχονται στο Crocus City Hall, με τον έναν να πυροβολεί επανειλημμένα με αυτόματο. Ένα άλλο βίντεο δείχνει τέσσερις άνδρες, με τουλάχιστον τους τρεις να να φέρουν όπλα, να κυνηγούν μια ομάδα ανθρώπων και να τους πυροβολούν αδιακρίτως.

Διεθνή δημοσιεύματα θέλουν το Ισλαμικό Κράτος να ανέλαβε την ευθύνη για την τρομοκρατική αυτή επίθεση, κάτι που προς το παρόν δεν έχει διαλευκανθεί.

Το βίντεο που δόθηκε στην δημοσιότητα από το κανάλι των ISIS στο Telegram, καταγράφει την καρέ καρέ στιγμή που οι μαχητές του ISIS μπαίνουν στο εμπορικό κέντρο και σκορπούν τον θάνατο.

Στο βίντεο φαίνεται πως κρατούν όπλα, πολυβόλα και αυτόματα, και μαχαίρια να τριγυρίζουν στον πολυχώρο Crocus ψάχνοντας τα θύματά τους. τα πρόσωπα τους δεν είναι καλυμμένα ωστόσο φαίνεται πως έχει γίνει επεξεργασία καθώς στο δοθέν βίντεο δεν φαίνονται τα πρόσωπα των τρομοκρατών.

Οι σκηνές είναι πολύ σκληρές και στο βίντεο αποτυπώνεται μεγάλη η αγριότητα των δραστών.

Στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης δεν αναφέρεται το πώς κατάφεραν οι δράστες να οπυν στον πολυχώρο και ποιο ήταν το κενό στην ασφάλεια που εκμεταλλεύτηκαν οι μαχητές του ISIS και εισέβαλαν στο Crocus.

Οι νεκροί από μακελειό ανέρχονται στους 133, έγιναν 11 συλλήψεις στην Μόσχα, και 4 συλλήψεις στα σύνορα με την Ουκρανία, στο Μπριάνσκ, οι οποίοι σύμφωνα με τον Πούτιν προσπάθησαν να διαφύγουν στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με πήγες του BBC δύο τρομοκράτες που πήραν μέρος στην επίθεση σκοτώθηκαν, ο ένας στο Crocus και ο δεύτερος κατά την επιχείρηση ων ρωσικών δυνάμεων ασφαλείας για την σύλληψή τους στο Μπριάνσκ.

Πώς επηρεάζει την Ελλάδα το μακελειό στην Μόσχα

https://webtools-c98db5952cb54b358365984178fb898a.msvdn.net/embed/P4589sl8uR9s?autoPlay=false

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής, Σωτήρης Σέμπρος μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για το μακελειό στην Μόσχα

«Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε για την επίθεση από το αφγανικό σκέλος του ISIS για την «επόμενη μέρα» αφορά στο χτίσιμο εσωτερικής ανθεκτικότητας απέναντι στις συμμετρικές και στις ασύμμετρες απειλές. Η Ρωσία ό,τι και να γινόταν θα έριχνε την ευθύνη στην Ουκρανία. Ζούμε στην εποχή που τα fake news είναι μάστιγα. Ο Πούτιν θα το χρησιμοποιήσει την επίθεση, ως επιπλέον λόγο για να ενισχύσει το εσωτερικό μέτωπο. Αν οι ρωσικές υπηρεσίες δεν έδωσαν σημασία στις ανακοινώσεις των ΗΠΑ για ενδεχόμενο κτύπημα, είναι μία ακόμη αποτυχία των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, που αλλάζουν ην προβολή ισχύος της Ρωσίας ωστόσο παραμένει καθαρό το αναθεωρητικό της σκέλος», τόνισε ο κ. Σέρμπος.

Και συνέχισε: «Φυσικά μας επηρεάζει αυτό που έγινε. Είμαστε μια χώρα status quo απέναντι στον αναθεωρητισμό, και έτσι τιμάμε και την ιστορία και την κληρονομιά μας. όταν η Θράκη απέκτησε στην Αλεξανδρούπολη έναν στρατηγικό λιμένα για την Δύση η πρώτη που αντέδρασε ήταν η Ρωσία. Θα γίνει προσπάθεια να επηρεαστεί η κοινή γνώμη με διασπορά fake news γι΄αυτό είναι σημαντική η εσωτερική ανθεκτικότητα».

Εθνικό πένθος σήμερα στη Μόσχα

https://webtools-c98db5952cb54b358365984178fb898a.msvdn.net/embed/TBEStXsQEXB4?autoPlay=false

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η ρωσική πλευρά δεν έχει προχωρήσει σε κάποια επιπλέον ανακοίνωση πέρα από το χθεσινό διάγγελμα του Πούτιν.

Ο Δημήτρης Λιάτσος, ανταποκριτής του MEGA στη Μόσχα, μίλησε στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» για τις τελευταίες εξελίξεις.

«Έχει κηρυχθεί εθνικό πένθος σήμερα. Επίσης, η πρεσβεία της Ελλάδας και της Κύπρου στη Μόσχα έχουν κατεβάσει τη σημαία τους έξω από τα κτίρια των πρεσβειών. Οι Ρώσοι λένε πως είναι πολύ νωρίς ακόμα για να βγάλουν συμπεράσματα και την ανάλυση για το τι έχει γίνει την κάνουν τα αρμόδια όργανα στη Ρωσία και όχι η Αμερική. Οι Ρώσοι τονίζουν πώς είναι δυνατόν την ώρα που το μακελειό ήταν στο ζενίθ του να βγαίνουν Αμερικανοί και να λένε πως δεν το έκαναν οι Ουκρανοί πριν καν αναλάβει την ευθύνη ο ISIS. Η Ρωσία λέει πως δεν ξέρουν εάν είναι του ISIS».

Στους 143 οι νεκροί- 11 συλλήψεις μέχρι στιγμής

https://webtools-c98db5952cb54b358365984178fb898a.msvdn.net/embed/DxWE5MyW2MEq?autoPlay=false

Στους 143 ανέρχονται οι νεκροί και οι τραυματίες στους 110 ενώ ανάμεσά τους είναι και παιδιά. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 11 συλλήψεις ενώ οι Αρχές εκτιμούν πως σε κάποιες εξ αυτών θεωρούν πως ανήκουν στους τρομοκράτες της συγκεκριμένης επίθεσης.

Απάντηση