Αφρικανική σκόνη: «Καλό θα είναι να την καθαρίζουμε» – Ειδικοί προειδοποιούν

Με την αφρικανική σκόνη να «απλώνει» ένα πέπλο πάνω από τη χώρα και τη θερμοκρασία να σκαρφαλώνει στους 30 βαθμούς, η ατμόσφαιρα για πολλούς είναι ανυπόφορη.

Οι υψηλές συγκεντρώσεις σωματιδίων από τη Σαχάρα αναμένεται να αρχίσουν να υποχωρούν από την Τετάρτη.

Η σκόνη από την Αφρική μεταφέρει μια σειρά από επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία στοιχεία, όπως μέταλλα και οξείδια του σιδήρου και έρχεται να προστεθεί στην ήδη επιβαρυμένη ατμοσφαιρική ρύπανση των μεγαλουπόλεων.

Οι οδηγίες από τους ειδικούς προς τις ευπαθείς ομάδες είναι αυστηρές. Φαρμακευτική αγωγή, επικοινωνία με τον γιατρό τους και χρήση μάσκας υψηλής προστασίας.

«Βοηθάει στη δημιουργία ομίχλης»

«Έχουμε αυξημένη αφρικανική σκόνη και μια από τις επιδράσεις της είναι ότι ευνοεί τον σχηματισμό ομιχλών», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο Μιχάλης Σιούτας, διδάκτωρ μετεωρολογίας ΑΠΘ.

«Ενώ η ίδια η σκόνη όταν είναι σε αυξημένη συγκέντρωση μειώνει την ορατότητα, επιπλέον βοηθάει στις συμπυκνώσεις της υγρασίας και προκαλούνται περισσότερες ομίχλες».

Όπως λέει ο ίδιος:

«Έχει την ιδιότητα η ομίχλη να σχηματίζεται εκεί που υπάρχουν αυξημένα αιωρούμενα σωματίδια, ευκολότερα και συχνότερα. Είναι ένα εποχιακό φαινόμενο, το πιθανότερο είναι να το βλέπουμε συχνά. Παρουσιάζει αυξομειώσεις».

Όσο για την επικινδυνότητά του;

«Ενώ υπό φυσιολογικές συνθήκες θα ήταν αβλαβές, τώρα και λόγω της ρύπανσης μεταφέρονται διαφορά στοιχεία από τις περιοχές προέλευσης (…) τα οποία είναι τοξικά και επιβλαβή. Σίδηρο, μαγγάνιο, αρσενικό. Καλό θα είναι να απομακρύνουμε αυτήν την σκόνη, να την καθαρίζουμε».

Απάντηση