Εργασιακός Μεσαίωνας: Αυτή είναι η αλήθεια για το εξαήμερο και το επταήμερο!

Ο εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος μίλησε για την εφαρμογή της εξαήμερης εργασίας από την 1η Ιουλίου, ενώ αποκάλυψε ότι στη διάταξη του πρώτου μνημονίου που έκανε λόγο και για επταήμερη εργασία στη βιομηχανία, έγιναν «βελτιώσεις» (διόλου φιλεργατικές προφανώς) από τον Άδωνι Γεωργιάδη, ώστε να εφαρμοστεί από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Κι όλα αυτά, τη στιγμή που πανευρωπαϊκά είναι ante portas η εφαρμογή της τετραήμερης εργασίας! Εδώ όμως είναι Ελλάδα, δεν είναι παίξε-γέλασε. Μια Ελλάδα η οποία υπό την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, αντί να πορευθεί στο μέλλον, επιστρέφει στο Μεσαίωνα.

Ο κ.Μητρόπουλος είπε -μεταξύ άλλων- στο Attica TV:

«Ο νόμος είναι έτοιμος, ψηφισμένος από τον Σεπτέμβριο του 2023, ο εργατικός νόμος Γεωργιάδη. Τα τρία άρθρα που προβλέπουν εξαήμερη εργασία και ένα πιο σκληρό, που προβλέπει ένταξη μαζικών βιομηχανιών στην επταήμερη εργασία. […]  Η διάταξη αυτή είναι του πρώτου μνημονίου, αλλά επειδή τότε δεν τόλμησαν οι δανειστές να το βάλουν χωρίς συναίνεση των εργαζομένων, τώρα μπορεί ο εργοδότης και η βιομηχανία να εφαρμόσει εξαήμερο υποχρεωτικά για τους εργαζόμενους, χωρίς να αντιδρούν και χωρίς να εξαρτιέται από τη συμφωνία των εργαζομένων. […] Είναι υποχρεωτικό, δεν τίθεται υπό την κρίση του εργαζόμενου! […] Όλα αυτά θα δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα και στεναχώριες στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που καλούνται τώρα, μετά από 40-50 χρόνια εφαρμογής του πενθημέρου, να δουλέψουν εξαήμερο σε επιχειρήσεις δύο μεγάλων κατηγοριών και έχουμε και το επταήμερο που εκεί η Κυβέρνηση επέλεξε να εντάξει και μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων, εμφιάλωσης … που για πρώτη φορά μπορούν να δουλεύουν επτά ημέρες κατά τον τρόπο που είπαμε της δουλειάς κατά το εξαήμερο. […] Αυτό συνδυάζεται με τον επίσης νόμο Γεωργιάδη με το 13ωρο ημερήσιο ωράριο».

Απάντηση