ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑ

Μετά από αίτημα του Βουλευτή Χαλκιδικής κ. Απόστολου Πάνα, ερώτηση προτεραιότητας με αίτημα γραπτής απάντησης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατέθεσε ο Ευρωβουλευτής Ζαγοράκης Θεόδωρος, με αφορμή τις μεγάλες καταστροφές από την παρατεταμένη χαλαζόπτωση στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Νέας Προποντίδας της Π.Ε. Χαλκιδικής, στις 20 Απριλίου 2024, ζητώντας να ενημερωθεί για τις δυνατότητες αποζημίωσης των παραγωγών από ζημιογόνα αίτια, μη ασφαλιστικά καλυπτόμενα.

Στην ερώτηση του ο κ. Ζαγοράκης επισημαίνει, ύστερα και από αναλυτική ενημέρωση από τον κ. Πάνα στην Χαλκιδική την περασμένη Κυριακή, πως η ισχυρή χαλαζόπτωση δημιούργησε τεράστιες καταστροφές σε σιτηρά, αμπέλια, βερίκοκα, ελιές και οπωροκηπευτικά.

Επισήμανε δε, πως σε κάποιες καλλιέργειες, όπως αυτής της ελιάς, η ζημιά δεν είναι ασφαλιστικά καλυπτόμενη από τον Ελληνικό Φορέα Ασφάλισης, αφού συνέβη σε προανθικό στάδιο, ενώ η ζημιές που υπέστησαν τα σιτηρά από την παρατεταμένη ξηρασία, πριν τη χαλαζόπτωση, δεν καλύπτονται ούτε αυτά από τον υπάρχοντα κανονισμό. Το ίδιο ακριβώς συνέβη και σε κάποιες ποικιλίες βερίκοκου τα οποία λόγω διαφοροποιημένων κλιματολογικών συνθηκών δεν κάρπισαν σχεδόν καθόλου.

Για την αμπελοκαλλιέργεια τόνισε πως οι ζημιές αγγίζουν το 70-80%,ενώ και εδώ η ζημία συνέβη σε προανθικό στάδιο, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει πως για αδιευκρίνιστους λόγους στην Χαλκιδική και λόγους, δεν εφαρμόζεται εναέρια ή επίγεια χαλαζική προστασία, κάτι που θα περιόριζε στο ελάχιστο τις καταστροφές.

Για τους παραπάνω λόγους ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ελέγξει τη δυνατότητα χρηματοδοτικής στήριξης από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για τη στήριξη των παραγωγών των συγκεκριμένων περιοχών που επλήγησαν από τις ακραίες καιρικές συνθήκες, από ζημιογόνα αίτια μη ασφαλιστικά καλυπτόμενα. Παράλληλα, ενημέρωση ζήτησε για το ελληνικό σχέδιο αγροτικής ανάπτυξης για την ανάληψη προληπτικών δράσεων και τη θέσπιση μέτρων διαχείρισης κινδύνου σε αυτές τις περιπτώσεις.

Ο κ. Πάνας δήλωσε:  «Θέλω να ευχαριστήσω τον  ευρωβουλευτή Θοδωρή Ζαγοράκη για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα μου να κατατεθεί ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις μεγάλες καταστροφές στη Χαλκιδική. Η διεθνοποίηση του  συγκεκριμένου προβλήματος που προέκυψε, ξεκινά από την ανάγκη στήριξης των παραγωγών της Χαλκιδικής,  που τόσα έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια, καθώς θα πρέπει να εξαντληθούν όλα  τα περιθώρια για να ελέγξουμε τη δυνατότητα χρηματοδοτικής στήριξης από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης.»

Απάντηση