Ξεκινάει η ρίψη εμβολίων – δολωμάτων κατά της λύσσας στην Κεντρική Μακεδονία

Ξεκινάει τη δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου η ρίψη εμβολίων – δολωμάτων κατά της λύσσας για την ανοσοποίηση των ζώων της άγριας πανίδας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η Ελλάδα κατέχει καθεστώς απαλλαγής από τη λύσσα, ωστόσο για τη διατήρησή του, μέσω της συνέχισης της εφαρμογής του προγράμματος εμβολιασμών, αναμένεται να ξεκινήσει, πιθανότατα στις 9 Απριλίου, η ρίψη των εμβολίων-δολωμάτων από αέρος στις Περιφερειακές Ενότητες Κιλκίς και Πέλλας, καθώς και σε τμήματα της Μητροπολιτικής Eνότητας Θεσσαλονίκης και των Περιφερειακών Ενοτήτων Σερρών και Ημαθίας.

Εφόσον δεν υπάρχουν καθυστερήσεις λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών (βροχοπτώσεις, ομίχλη, ισχυροί άνεμοι, χιονοπτώσεις κ.λπ.) η εαρινή εμβολιαστική εκστρατεία εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί κατά τα τέλη Απριλίου.

Ο εμβολιασμός δε θα διενεργηθεί σε κατοικημένες αστικές και περιαστικές περιοχές, μεγάλα οδικά δίκτυα και λίμνες. Η εποπτεία του προγράμματος θα διενεργείται σε καθημερινή βάση από υπαλλήλους του Τμήματος Ζωοανθρωπονόσων της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τη συνδρομή των αρμόδιων Κτηνιατρικών Αρχών των περιοχών.

Τα εμβόλια-δολώματα έχουν την όψη μικρού κύβου, χρώματος λαδί-καφέ, με οσμή ψαριού και περιέχουν ζωντανό ιό ελαττωμένης λοιμογόνου δύναμης. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να αποφεύγεται η επαφή με αυτά και σε περίπτωση που κάτι τέτοιο συμβεί, συνιστάται άμεσα επίσκεψη στο γιατρό.

Απάντηση