Συνεργεία του ΕΛΓΑ αναμένονται αύριο Τρίτη 23 Απριλίου στην περιοχή της Νέας Προποντίδας

Αύριο Τρίτη 23 Απριλίου αναμένονται στην περιοχή της Νέας Προποντίδας στη Χαλκιδική συνεργεία του ΕΛΓΑ προκειμένου να καταγράψουν τις ζημιές από τη δυνατή χαλαζόπτωση που χτύπησε την περιοχή το Σάββατο.

«Το χαλάζι ήταν έντονο και σε πολλές περιοχές δεν είχε λιώσει την επόμενη μέρα», αναφέρει μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Ν. Προποντίδας, Μανώλης Καρράς,  που ζήτησε από τη διευθύντρια του ΕΛΓΑ Θεσσαλονίκης (όπου εντάσσεται και η Χαλκιδική) να προχωρήσει σε άμεση εκτίμηση των ζημιών.

Επικοινώνησα με τη Διευθύντρια του ΕΛΓΑ Θεσσαλονίκης κα Λαχουρά Ευαγγελία και ζήτησα την άμεση εκτίμηση των ζημιών. Έλαβα τη διαβεβαίωση ότι αύριο θα συγκροτηθούν συνεργεία και από την Τρίτη το πρωί θα αρχίσουν να επισκέπτονται και να καταγράφουν τις ζημίες στις πληγείσες περιοχές.

«Το χαλάζι ρήμαξε τις καλλιέργειες, στην ευρύτερη περιοχή. Βερίκοκα, ελιές, σιτηρά έχουν καταστραφεί. Οι παραγωγοί μας είναι σε απόγνωση», τονίζει και υπενθυμίζει ότι οι ελαιοπαραγωγοί «έρχονται» και από μια περίοδο ακαρπίας στα δέντρα, για την οποία ουδέποτε αποζημιώθηκαν.

Από την Όλυνθο, τον Άγιο Μάμα, τα Ν.Μουδανιά, την Πορταριά μέχρι και περιοχές της Νέας Γωνιάς και της Ν. Καλλικράτειας επλήγησαν από δυνατό χαλάζι, ενώ ζημιές καταγράφονται σε ελαιώνες, καλλιέργειες βερικοκιάς και κηπευτικά.

Κ. Μάλαμα: «Ευθύνες για τον αποκλεισμό της Χαλκιδικής από την αντιχαλαζική προστασία»

Για τεράστιες ευθύνες όσων δεν ενέταξαν τη Χαλκιδική στο πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας κάνει λόγο η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ στη Χαλκιδική, Κυριακή Μάλαμα.

«Η ζημιά σε καλλιέργειες ελιάς, βερίκοκων, οπωροκηπευτικών, αμπελιών είναι τεράστιες. Οι αγρότες είναι σε απόγνωση», επισήμανε και πρόσθεσε: «Εμείς απαιτούμε να κινηθεί ο μηχανισμός τάχιστα και βέβαια να αποζημιωθούν στο 100% όλοι οι αγρότες, ανεξάρτητα από το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η παραγωγή τους. Και βέβαια, θα πρέπει να αποδοθούν κι οι τεράστιες ευθύνες στην κυβέρνηση και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την μη ένταξη της Χαλκιδικής στο πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας, παρά τις διαρκείς προειδοποιήσεις μας στο θέμα αυτό. Εμείς αύριο φέρνουμε το θέμα στη Βουλή και δεσμευόμαστε να είμαστε δίπλα στους πληγέντες σε κάθε τους βήμα».

Απάντηση