Έρχεται καιρικό «κοκτέιλ» με έντονη ζέστη και αφρικανική σκόνη από την Πέμπτη και για 5 μέρες

«Περίεργο καιρικό κοκτέιλ» αναμένεται τις επόμενες ημέρες για τις περισσότερες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Γιάννη Καλλιάνο.

Ειδικότερα, τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού τις επόμενες ημέρες θα είναι η άνοδος της θερμοκρασίας, που αναμένεται να φτάσει και να ξεπεράσει τους 33 βαθμούς Κελσίου, και η έντονη μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

«Έρχεται ζέστη από την Πέμπτη, που θα είναι έντονη για την εποχή και κυρίως από Παρασκευή και στη συνέχεια. Διότι σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, πολύ θερμές αέριες μάζες από τη Βόρεια Αφρική θα επισκεφθούν την περιοχή μας και από την Πέμπτη θα αρχίσουν σταδιακά να ανεβάζουν τον υδράργυρο», τόνισε ο Γιάννης Καλλιάνος, μιλώντας στο Live News.

«Από την Πέμπτη, πέρα από την άνοδο του υδραργύρου θα έχουμε και έντονη μεταφορά σκόνης από τη Βόρεια Αφρική σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις», υπογράμμισε.

«Περιμένουμε περίεργο καιρικό κοκτέιλ για τις περισσότερες περιοχές της χώρας», σχολίασε και όπως είπε, η διάρκεια αυτής της θερμικής εισβολής θα είναι τουλάχιστον για πέντε ημέρες.

Οι θερμοκρασίες από την Παρασκευή μέχρι και την Τρίτη θα είναι πολύ υψηλές για την εποχή και θα ξεπεράσουν τους 30 και θα φτάσουν μέχρι τους 33 βαθμούς Κελσίου, ενώ τοπικά μπορεί να φτάσουν μέχρι και 36 βαθμούς Κελσίου, ίσως και παραπάνω, ιδίως σε περιοχές όπως η Κρήτη και η Λακωνία.

Προειδοποίηση Τσατραφύλλια για δύο νέα κύματα αφρικανικής σκόνης

Ο μετεωρολόγος, Γιώργος Τσατραφύλλιας, σε ανάρτησή του προβλέπει δύο κύματα αφρικανικής σκόνης τις επόμενες ημέρες.

«Φέτος είναι αξιοσημείωτη η συχνότητα εκδήλωσης των επεισοδίων αυτών σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Τα δύο νέα κύματα θα αρχίσουν να εκδηλώνονται στη χώρα από την Τετάρτη, 15/5, μέχρι και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας», γράφει ο μετεωρολόγος.

Ο Γιώργος Τσατραφύλλιας εφιστά την προσοχή των ευπαθών ομάδων διότι, όπως σημειώνει, «ενδέχεται οι συγκεντρώσεις της σαχαριανής σκόνης να αυξήσουν τις συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα πάνω από τα επιτρεπτά όρια (50μg/m3)».

Παραπέμπει, μάλιστα, και στη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας με τις οδηγίες προστασίας.

Απάντηση