Οδήγηση στον ήλιο: Ο άγνωστος κίνδυνος από τα τζάμια του αυτοκινήτου

Ειδικά σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών ή καύσωνα, η οδήγηση στο αυτοκίνητο είναι από μόνη της εξαντλητική, πόσο μάλλον όταν υπάρχει και ένας επιπλέον κίνδυνος που λίγοι γνωρίζουν.

Αυτός ο κίνδυνος αφορά τα τζάμια των αυτοκινήτων και την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου

Δύο κύριοι τύποι υπεριωδών ακτίνων (UV) από τον ήλιο μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στο DNA στο δέρμα σας, ακόμη και από σύντομη έκθεση:

  1. Οι μικρότερου κύματος ακτίνες UVB είναι εκείνες που προκαλούν κυρίως ηλιακά εγκαύματα
  2. Οι μεγαλύτερου κύματος ακτίνες UVA οδηγούν σε μαύρισμα καθώς και σε γήρανση του δέρματος, ρυτίδες, ακόμη και ηλιακά εγκαύματα

Με την πάροδο του χρόνου, η βλάβη από τον έναν ή και τους δύο τύπους ακτίνων μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του δέρματος.

Το γυαλί από τα τζάμια του αυτοκινήτου μπλοκάρει κάπως τις ακτίνες UVB, αλλά δεν μπλοκάρει τις ακτίνες UVA.

Το κεντρικό παρμπρίζ παρέχει στους οδηγούς κάποια προστασία από τις ακτίνες UVA, αλλά τα πλαϊνά και τα πίσω παράθυρα και η ηλιοροφή συνήθως είναι από το ίδιο υλικό. Έτσι, όταν βρίσκεστε στο αυτοκίνητό σας, θα πρέπει να προστατεύσετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας από το ηλιακό φως που περνάει μέσα από τα τζάμια.

Το ίδιο ισχύει για τα παράθυρα σε αεροπλάνα, τρένα και λεωφορεία. Έχετε νιώσει ποτέ ότι καίγεστε καθισμένοι στην ηλιόλουστη πλευρά δίπλα σε ένα παράθυρο αεροπλάνου; Ναι, βομβαρδίζεστε από την υπεριώδη ακτινοβολία UVA και εκεί πάνω, και ίσως ακόμη περισσότερο επειδή βρίσκεστε σε μεγάλο υψόμετρο! Οι πιλότοι αεροπορικών εταιρειών και τα μέλη του πληρώματος τείνουν να παθαίνουν συχνότερα καρκίνο του δέρματος από άτομα σε άλλα επαγγέλματα.

Οδήγηση: 3 συμβουλές προστασίας από τον ήλιο

  1. Περίπου το 90% όλων των ταξιδιών για διακοπές γίνεται με αυτοκίνητο, οπότε εκεί πιθανότατα θα έχετε την μεγαλύτερη έκθεση. Βάλτε αντηλιακό, προστατευτικά ρούχα και γυαλιά ηλίου για όλα τα μέλη της οικογένειάς σας προτού καν μπείτε στο αμάξι. Εάν έχετε μωρά, το καπέλο και τα ρούχα είναι η καλύτερη προστασία τους. Μπορείτε να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε αντηλιακό πάνω τους σε ηλικία 6 μηνών και πάνω.
  2. Φροντίστε να αναζητήσετε τις λέξεις “ευρέως φάσματος” στην ετικέτα του αντηλιακού για να βεβαιωθείτε ότι η φόρμουλα προστατεύει από τις ακτίνες UVA καθώς και από τις ακτίνες UVB.
  3. Εξετάστε το ενδεχόμενο να εγκαταστήσετε στο αυτοκίνητό σας διαφανή μεμβράνη παραθύρου που εμποδίζει την υπεριώδη ακτινοβολία.

Απάντηση