Χαλκιδική: 120 φοιτητές/τριες του Τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ πραγματοποίησαν υπαίθρια άσκηση σε περιοχές του Δήμου Αριστοτέλη

Tο τριήμερο 20-22 Μαΐου 2024, οι 2-ετείς φοιτητές/τριες του Τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ πραγματοποίησαν υπαίθρια άσκηση σε περιοχές της Χαλκιδικής. Στο πλαίσιο της άσκησης οι φοιτητές/τριες επισκέφθηκαν τρία διαφορετικά φυσικά οικοσυστήματα στα οποία μελέτησαν τα φυτικά είδη και συνέλεξαν δείγματα από αυτά. Συγκεκριμένα επισκέφθηκαν: α) μικτό δάσος οξιάς-βελανιδιάς στο Όρος Στρατωνικό, β) μικτή βλάστηση φυλλοβόλων και αειθαλών ειδών στην περιοχή των Σταγείρων, και γ) θαμνώνα αειφύλλων πλατυφύλλων στην περιοχή των Αρχαίων Σταγείρων. Στις παραπάνω περιοχές-οικοσυστήματα, η μελέτη-συλλογή φυτικών δειγμάτων έγινε με την καθοδήγηση των διδασκόντων. Στην τρίτη περιοχή, οι φοιτητές συνέλλεξαν επιπλέον φυτικά δείγματα τα οποία προσδιόρισαν ταξινομικά στο επίπεδο της οικογένειας με τη χρήση κατάλληλων κλειδών αναγνώρισης. Με βάση τα δεδομένα και τα φυτικά δείγματα που συνέλλεξαν οι φοιτητές από τις διαφορετικές περιοχές-οικοσυστήματα ετοίμασαν παρουσίαση, την οποία πραγματοποίησαν στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αριστοτέλη στην Ιερισσό. Εκτός της παρουσίασης στο Πολιτιστικό Κέντρο οι φοιτητές/τριες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τρισδιάστατο ντοκιμαντέρ για το Άγιο Όρος. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της υπαίθριας άσκησης οι φοιτητές/τριες επισκέφθηκαν το θεματικό Πάρκο (Άλσος) Αριστοτέλη, όπου φιλοξενούνται πειραματικά όργανα που έχουν κατασκευασθεί με βάση τις αναφορές στους νόμους της φυσικής που υπάρχουν στα συγγράμματα του Αριστοτέλη, καθώς και τον αρχαιολογικό χώρο των Αρχαίων Σταγείρων (τόπο γέννησης του Αριστοτέλη).

Στην τριήμερη αυτή άσκηση συμμετείχαν 120 φοιτητές/τριες και οι έξι διδάσκοντες του μαθήματος (Ι. Τσιριπίδης-Καθηγητής, Ρ. Καρούσου-Επικ. Καθηγήτρια, Ε. Χανλίδου-Επικ. Καθηγήτρια, Α. Δρούζας-Επικ. Καθηγητής, Χ.Πυρινή-ΕΕΔΙΠ, Ε.Τσακίρη-ΕΕΔΙΠ), οι οποίοι ευχαριστούν θερμά τον Δήμο Αριστοτέλη για την παραχώρηση της αίθουσας του Πολιτιστικού Κέντρου της Ιερισσού, την προβολή του ντοκιμαντέρ και την είσοδο στο θεματικό Πάρκο Αριστοτέλη, καθώς και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους για την είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο των Αρχαίων Σταγείρων.

Απάντηση