Σεισμική δραστηριότητα «ταρακουνά» το Άγιο Όρος: Πάνω από 50 σεισμοί σε τρεις ημέρες
Το Άγιο Όρος βιώνει έντονη σεισμική δραστηριότητα τις τελευταίες ημέρες. Από τις πρώτες πρωινές ώρες της 10ης Αυγούστου έως και το απόγευμα της 12ης Αυγούστου, έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 52 σεισμοί στην περιοχή, με τους δύο ισχυρότερους να έχουν μέγεθος 4,2 και 4,1 Ρίχτερ αντίστοιχα και να σημειώθηκαν μέσα σε λίγα λεπτά το απόγευμα της 12ης Αυγούστου.
Ο πρώτος ισχυρός σεισμός, μεγέθους 4,1 Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 16:24 της 12ης Αυγούστου με επίκεντρο 8 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Καρυών και εστιακό βάθος 14,1 χιλιόμετρα. Σχεδόν αμέσως μετά, στις 16:39, ακολούθησε δεύτερη δόνηση, μεγέθους 4,2 Ρίχτερ, με επίκεντρο 11 χιλιόμετρα ανατολικά-νοτιοανατολικά της Ουρανούπολης και εστιακό βάθος 15 χιλιόμετρα.
Η έντονη σεισμική δραστηριότητα έχει προκαλέσει ανησυχία στους κατοίκους και τους μοναχούς της περιοχής. Ευτυχώς, μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές ζημιές, ωστόσο, οι συνεχείς δονήσεις έχουν προκαλέσει αναστάτωση και έχουν θέσει σε επιφυλακή τις τοπικές αρχές.
Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας και εκτιμούν ότι είναι πιθανό να σημειωθούν και άλλοι μετασεισμοί τις επόμενες ημέρες. Οι κάτοικοι καλούνται να είναι προσεκτικοί και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμοδίων αρχών.
Η περιοχή του Αγίου Όρους είναι γνωστή για την αυξημένη σεισμική της δραστηριότητα. Το γεωλογικό υπόβαθρο της περιοχής, σε συνδυασμό με την παρουσία ενεργών ρηγμάτων, ευνοεί την εμφάνιση σεισμικών φαινομένων.

To ergoxalkidikis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.







