Ανασφάλιστοι 3 στους 10 εργαζόμενους

Ραγδαία αύξηση της αδήλωτης εργασίας, καθώς 3 στους 10 εργαζόμενους απασχολούνται ανασφάλιστοι, καταγράφει εν μέσω της κρίσης, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. 

Τα ασφαλιστικά ταμεία υπολογίζεται ότι χάνουν από την ανασφάλιστη εργασία περίπου 8 δισ. ευρώ. Ωστόσο, παρόλο που οι υπεύθυνοι γνωρίζουν τις τεράστιες απώλειες για τα ταμεία δεν υπάρχει η

υποδομή για να ελέγξουν τις επιχειρήσεις και να εισπράξουν έστω και μέρος των χρημάτων αυτών. 

Μάλιστα το ΣΕΠΕ, παρά τις εξαγγελίες των υπουργών Εργασίας εξακολουθεί να είναι υποστελεχωμένο, με αποτέλεσμα οι υπάρχοντες ελεγκτές να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στο φόρτο εργασίας. 

Σε δείγμα 12.112 επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν στο εννεάμηνο, οι 12.823 από τους συνολικά 43.949 απασχολούμενους σε αυτές (ποσοστό 29,18%) βρέθηκαν να εργάζονται χωρίς καμία ασφάλιση. Το 38,30% ήταν αλλοδαποί και το 24,60% Έλληνες, ενώ οι επιθεωρητές εργασίας επέβαλαν πρόστιμα για ανασφάλιστη εργασία στις επιχειρήσεις ύψους 7,8 εκατ. ευρώ. Με βάση τα στοιχεία τα οποία προέρχονται από ελέγχους που έγιναν μόνο στο 1,3% του συνόλου των επιχειρήσεων της χώρας, τα ποσοστά των ανασφάλιστων απασχολούμενων εμφανίζονται φέτος να είναι αισθητά αυξημένα σε σύγκριση με πέρυσι.

Το Φεβρουάριο το ποσοστό των ανασφάλιστων ήταν 32,27% (έναντι 27,3% τον ίδιο μήνα πέρυσι), το Μάρτιο 28,9% (από 23,40%), τον Απρίλιο 35% (από 27%), το Μάιο 28,90% (από 22,5%), τον Ιούνιο 32,6% (από 22,53%) τον Ιούλιο σταθεροποιήθηκε (24,80% έναντι 24,42%), τον Αύγουστο αυξήθηκε στο 33,5% (από 24,30%) και το Σεπτέμβριο στο 26,91% (από 23,77%). Κύκλοι της αγοράς θεωρούν ότι η αύξηση αυτή της αδήλωτης εργασίας είναι αποτέλεσμα της ύφεσης και αντανακλά τις συμφωνίες που γίνονται κάτω από το τραπέζι για την εξασφάλιση μιας όποιας αμοιβής έστω και χωρίς ασφάλιση.

Απώλειες
Σύμφωνα με υπολογισμούς, η ετήσια απώλεια εσόδων από την εισφοροδιαφυγή «αγγίζει» τα 8 δισ. ευρώ και τουλάχιστον τα 5- 6 δισ. ευρώ είναι έσοδα που «χάνει» το ΙΚΑ, ενώ οι μειώσεις μισθών συνεπάγονται μειώσεις εισφορών πάνω από 1 δισ. ευρώ. 

Κλάδοι 
Οι κλάδοι αυτοί είναι τα επισιτιστικά επαγγέλματα (εστιατόρια – ταβέρνες, αίθουσες δεξιώσεων, μεζεδοπωλεία, καφετέριες, μπαρ, κέντρα διασκέδασης), βιοτεχνικά πάρκα, βιομηχανικές ζώνες, κομμωτήρια, πρατήρια βενζίνης, συνεργεία αυτοκινήτων, μεταφορικές επιχειρήσεις, καθαριότητα, κατασκευές, φιλοξενία, υπηρεσίες ασφαλείας (security).

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: