3.000 άνεργοι την ημέρα και μάλιστα μήνα Αύγουστο

Το 1 εκατ. πλησιάζουν οι άνεργοι στη χώρα μας. Τα σοκαριστικά νούμερα που έδωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) μόνον αισιοδοξία δεν μπορούν να προκαλούν στη νέα κυβέρνηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον Αύγουστο η ανεργία έφθασε στο 18,4%, όταν τον περυσινό αντίστοιχο μήνα ήταν 12,2% και 16,5% τον εφετινό Ιούλιο. 

Το σύνολο των απασχολουμένων τον

Αύγουστο του 2011 ανήλθε σε 4.034.537 άτομα. Οι άνεργοι ήταν 907.953, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός έφθασε στα 4.403.503 άτομα. Μείωση 8,3% – κατά 364.353 άτομα – σημείωσαν και οι απασχολούμενοι έναντι του περυσινού Αυγούστου, ενώ οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 294.845 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2010 (αύξηση 48,1%) και κατά 87.677 άτομα σε σχέση με τον εφετινό Ιούλιο (αύξηση 10,7%). Δραματική είναι η εικόνα στην ηλικιακή ομάδα 15 έως 24 ετών, όπου η ανεργία φθάνει στο 43,5%! 

Αντίδραση ΓΣΕΕΑναπόφευκτη – λόγω των δυσβάστακτων μέτρων – χαρακτηρίζει την εικόνα που παρουσιάζουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η ΓΣΕΕ. «Μόνον αιφνιδιασμό δεν προκαλούν τα στοιχεία. Η ΓΣΕΕ έχει εδώ και καιρό κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τα αποτελέσματα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που οδηγούν στην έκρηξη της ανεργίας, στη διεύρυνση της ύφεσης, σε κοινωνικά και οικονομικά αδιέξοδα τη χώρα». 

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ «το νέο άλμα της ανεργίας επιβεβαιώνει το αυτονόητο για τα συνδικάτα, ότι η μόνη λύση για την ενίσχυση της απασχόλησης και της πραγματικής οικονομίας είναι η ανάπτυξη και η ενίσχυση των εισοδημάτων. Οι εργαζόμενοι έχουν προ πολλού ξεπεράσει τα όρια αντοχής τους πληρώνοντας μονίμως το κόστος πολιτικών που εντείνουν ακόμη περισσότερο την ύφεση, τη φτώχεια και την εξαθλίωση». 

Γι’ αυτό και «εκτός από αλλαγές κυβερνήσεων και προσώπων απαιτούνται και αλλαγές πολιτικών, αλλαγές οι οποίες επιβάλλεται να εφαρμοστούν άμεσα ώστε να μην πληρώνουν μονίμως οι εργαζόμενοι τα αποτελέσματα της κρίσης και των μνημονίων» καταλήγει η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ. 

ΠΗΓΗ ΚΕΡΔΟΣ

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: