Για πέμπτη χρονιά βυθισμένοι στην ύφεση

Δυσοίωνες εμφανίζονται για μία ακόμη φορά οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, καθώς η ανάκαμψη δεν πρόκειται να φανεί πριν από το 2013, ενώ η ύφεση θα είναι τελικά βαθύτερη τόσο το τρέχον έτος όσο και το 2012. 

Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά

5,5% εφέτος και κατά 2,8% το 2012, ποσοστά που ξεπερνούν τις αρχικές προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου πλαισίου. Επιστροφή στην ανάπτυξη προβλέπεται για το 2013, έστω με ελάχιστο ποσοστό της τάξης του 0,7%. 

Με βάση τις εκτιμήσεις αυτές, η ΕΕ και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου, το δημοσιονομικό έλλειμμα του προϋπολογισμού προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στο 8,9% του ΑΕΠ εφέτος για να μειωθεί στο 7% το 2012 και στο 6,8% το 2013. Το δημόσιο χρέος της χώρας εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 162,8% του ΑΕΠ το 2011, στο 198,3% του ΑΕΠ το 2012 και στο 198,5% το 2013. Ο πληθωρισμός θα μειωθεί στο 3% το 2011 και στο 0,8% τόσο το 2012 όσο και το 2013. 

Στην έκθεση γίνεται λόγος για τις τεράστιες και «επώδυνες» προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής που έγιναν στην Ελλάδα το 2010 και 2011 με τις βασικότερες παραδοχές να έχουν ως εξής: 

1. Οι προοπτικές ανάπτυξης επιδεινώνονται: «Το 2011 είναι η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας», τονίζει η Επιτροπή. «Εφέτος, το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί σημαντικά, περισσότερο από ό,τι το 2010, κατά 5,5%», κάτι που οφείλεται στην αδύναμη εγχώρια ζήτηση λόγω της μείωσης των εισοδημάτων, τις ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και τις πολύ περιοριστικές συνθήκες δανειοδότησης. Η ανάπτυξη θα παραμείνει αρνητική και το 2012, ενώ θα σημειωθεί ανάκαμψη από το τελευταίο τρίμηνο του 2012. Συνολικά, η ελληνική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά περίπου 15%, από την έναρξη της κρίσης,

2. Αγορά εργασίας: Η Επιτροπή τονίζει ότι η αγορά εργασίας στην Ελλάδα υφίσταται σημαντικές προσαρμογές. Η μεγάλη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας που αντικατοπτρίζεται στην περαιτέρω εξασθένηση της ζήτησης στην αγορά εργασίας, έχει σημαντικό αντίκτυπο στην απασχόληση, η οποία αναμένεται να μειωθεί κατά περίπου 6% το 201. 

Επιπλέον, η Επιτροπή εκτιμά ότι οι λιγότερες ευκαιρίες απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα και οι νέες ρυθμίσεις για τις προσλήψεις στο Δημόσιο, είναι πιθανό να αυξήσουν την ανεργία πάνω από το 18% το 2012. Με τη σειρά της η αναιμική αγορά εργασίας, σε συνδυασμό με τις μειώσεις στους μισθούς, αναμένεται να έχει αντίκτυπο στα διαθέσιμα εισοδήματα, συρρικνώνοντας την πραγματική ζήτηση. Ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας, η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να συρρικνωθεί περαιτέρω. 

Σημειώνεται ότι υπάρχουν ενδείξεις ισχυρής συμπίεσης του κόστους εργασίας, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον μη βασικό μισθό, καθώς οι μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων διαχέονται στον ιδιωτικό τομέα και οι εταιρείες καταβάλλουν προσπάθειες να γίνουν πιο ανταγωνιστικές. Η Επιτροπή υποστηρίζει ότι αυτή η εξέλιξη δεν θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ανεργίας στο άμεσο μέλλον. 

3. Περιορισμένη ρευστότητα: Η έκθεση της Επιτροπής σημειώνει ότι η περιορισμένη ρευστότητα και το αυξανόμενο ποσοστό δανείων που δεν διεκπεραιώνονται, προκαλούν προβλήματα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αντίστοιχα με τη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας και τις εντεινόμενες εκροές καταθέσεων, τα ετήσια ποσοστά δανείων στον ιδιωτικό τομέα παραμένουν αρνητικά. Η πρόσβαση του ιδιωτικού τομέα στις πιστώσεις παραμένει περιορισμένη εξαιτίας του υψηλού της κόστους, που απορρέει από τις πιέσεις των αγορών και τα υψηλά spreads.

4. Επενδύσεις: Οι επενδύσεις στις κατοικίες και τις εγκαταστάσεις μειώνονται με ραγδαίους ρυθμούς. Το 2011 οι σταθερές επενδύσεις θα μειωθούν κατά 16%. Σε χαμηλά επίπεδα προβλέπεται να παραμείνει και η δραστηριότητα στις δημόσιες επενδύσεις το 2011, ως αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων προσπαθειών δημοσιονομικής εξυγίανσης. 

5. Εμπορικό ισοζύγιο: Η Επιτροπή προβλέπει ότι οι εξαγωγές προϊόντων θα αυξηθούν κατά 7% κατά μέσο όρο μέσα στο 2011 και 2012, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών και πιο συγκεκριμένα το παγκόσμιο εμπόριο ναυτιλίας και τα έσοδα από τον τουρισμό, θα βελτιωθούν με πολύ βραδείς ρυθμούς στον απόηχο της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης. 

Συνολικά, η Επιτροπή εκτιμά ότι η συμβολή των καθαρών εξαγωγών στην αύξηση του ΑΕΠ θα είναι σαφώς θετική το 2011 και το 2012, λόγω της επιταχυνόμενης ανάκαμψης των εξαγωγών και της συνεχιζόμενης συρρίκνωσης των εισαγωγών. Το υφιστάμενο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να φτάσει το 10% του ΑΕΠ το 2011 και να μειωθεί κάτω από 8% μέσα στο επόμενο έτος.

πηγη κερδος

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: