η Αγκυρα σχεδιάζει να πραγματοποιήσει ερευνητικές γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΟΖ

Η Τουρκία προανήγγειλε γεωτρήσεις με τη Shell βόρεια της Κύπρου

Ανοιχτά της Αττάλειας, της Μερσίνας και της Αλεξανδρέττας σχεδιάζει η Αγκυρα να πραγματοποιήσει ερευνητικές γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Συμφωνία για έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στα τουρκικά εδάφη και στη Μεσόγειο θα υπογράψει η Τουρκία με την εταιρεία Shell στο άμεσο μέλλον, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ, ενώ

η τουρκική εφημερίδα “Σαμπάχ” γράφει σήμερα ότι η εν λόγω συμφωνία θα υπογραφεί εντός του τρέχοντος μήνα. Ο Τούρκος υπουργός αναφέρθηκε και στο “χρέος της Ελλάδας προς την Τουρκία” ως προς το φυσικό αέριο.

Η “Σαμπάχ” σε σημερινό της δημοσίευμα γράφει ότι “καθώς συνεχίζονται οι έρευνες στα ανοιχτά της Νότιας Κύπρου με τη συμμαχία των Ελληνοκυπρίων με το Ισραήλ και την αμερικανική εταιρεία Noble, η Τουρκία προβαίνει σε ένα γιγάντιο βήμα”, αφού “η Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων Τουρκίας κατέληξε σε καταρχήν συμφωνία με τη Shell για γεωτρήσεις στα ανοιχτά της Αττάλειας”.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι έρευνες θα γίνουν στα ανοιχτά της Αττάλειας, όπου η θάλασσα έχει βάθος 2.500 μέτρων, και ότι τα έξοδα και την πλατφόρμα θα τα αναλάβει η εταιρεία Shell. Σε περίπτωση που βρεθεί πετρέλαιο, οι σχετικές επενδύσεις, ύψους περίπου ενός δις δολαρίων θα καλυφθούν από την ίδια εταιρεία, ενώ το πετρέλαιο θα μοιραστεί σε ποσοστό 50-50 μεταξύ της Shell και της Τουρκίας.
Η “Σαμπάχ” γράφει ότι η Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων Τουρκίας (TPAO) έχει καθορίσει τρεις περιοχές της Μεσογείου όπου υπάρχουν κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου και όρισε ως κύριες περιοχές έρευνας τα ανοιχτά της Αττάλειας, της Μερσίνας και τον κόλπο της Αλεξανδρέττας. Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι η Τουρκία ξεκίνησε από το 2007 σεισμικές έρευνες σε περιοχές της Μεσογείου και ότι “οι σεισμικές έρευνες περιλαμβάνουν το σύνολο της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Τουρκίας στη Μεσόγειο, αλλά και τις περιοχές αδειοδότησης ερευνών που προκύπτουν από τη συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με την ΤΔΒΚ”.
Σύμφωνα με την εφημερίδα οι Τούρκοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα στον κόλπο της Μερσίνας. Ως προς το “χρέος φυσικού αερίου”, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας ανέφερε σήμερα ότι “η Ελλάδα είχε χρέος ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων προς την Botas (τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Αγωγών Μεταφοράς Πετρελαίου). Από αυτά έχουμε εισπράξει τα 185 εκατομμύρια και μέχρι το τέλος του προσεχούς Ιανουαρίου σχεδιάζουμε να εισπράξουμε και το υπόλοιπο”.

One thought on “η Αγκυρα σχεδιάζει να πραγματοποιήσει ερευνητικές γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: