η γλώσσα του σώματος

Το «λέγειν» δεν μας κάνει απαραίτητα άσους στην επικοινωνία. Τα λόγια που βγαίνουν από το στόμα μας είναι μόνο η «κορυφή του παγόβουνου» της επαφής μας με τους άλλους. Όλος ο υπόλοιπος «πάγος» περιμένει να σπάσει, κρυμμένος στην γλώσσα του σώματος: Στον τρόπο που κινούμαστε, που χειρονομούμε, που στεκόμαστε, ακόμη και στον τρόπο που αναπνέουμε. 
Αν λοιπόν απορείτε γιατί δεν αφήνετε καλή εντύπωση στο πρώτο σας ραντεβού ή σε μία συνέντευξη για δουλειά, ίσως είναι ώρα να
βελτιώσετε τις ικανότητές σας στο να μεταδίδετε θετικά μηνύματα με το σώμα σας. Δεν αρκεί μόνο να μην «σταυρώνετε» τα χέρια σας για να μην δείξετε το άγχος σας ή την ανία σας, ή να σηκώνετε το φρύδι με νόημα για να επιδοθείτε σε «μοιραίο» φλερτ. Οι μικρές εκφράσεις του προσώπου, η απόσταση που κρατάτε από τους άλλους, το βλέμμα, το άγγιγμα, τα «vibes» που αισθάνεστε κι εσείς οι ίδιοι για κάποιον που βρίσκεται απέναντί σας μπορεί να «μιλούν» υποσυνείδητα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να τα διορθώσετε ή να τα εξελίξετε για να γίνετε δεινός ομιλητής αυτής της «γλώσσας χωρίς σύνορα». Ακολουθούν συμβουλές… άνευ διδασκάλου. 


*Παρατηρήστε Αρχίστε να δίνετε προσοχή στον τρόπο που κινείστε και πραγματοποιείτε το καθετί. Έχετε παρατηρήσει ότι κάθε φορά που είστε αγχωμένοι κρατάτε το αφτί σας ή παίζετε με τα χέρια σας; Ότι το γέλιο σας είναι πολύ δυνατό ή ότι κάνετε συχνά γκριμάτσες; Μάθετε να «διαβάζετε» τον εαυτό σας και προσπαθήστε να καταλάβετε γιατί κάνετε συγκεκριμένες κινήσεις και αν αυτές μεταδίδουν την εικόνα που θέλετε. 


*Μελετήστε τους γύρω σας Η παρατήρηση συνεχίζεται, και μεταφέρεται από εσάς στους γύρω σας: Δείτε πώς κινούνται οι συνάδελφοί σας, τι λέει το σώμα του αφεντικού σας όταν επιχειρηματολογεί ή του/της συντρόφου σας όταν θυμώνει. Εστιάστε σε πρόσωπα τα οποία θαυμάζετε, ιδίως για τις επικοινωνιακές τους ικανότητες, και εξακριβώστε πώς αυτές πηγάζουν από την γλώσσα του σώματός τους. 


*Προσαρμοστείτε σε μία συζήτηση Προσπαθήστε –χωρίς να το κάνετε να φαίνεται αφύσικο- να «αντιγράψετε» τον τόνο της ομιλίας, το ύφος ή την ένταση του ανθρώπου που έχετε κάθε φορά απέναντί σας. Προσαρμοστείτε στον ρυθμό της επικοινωνίας ανάλογα με τον συνομιλητή σας και θα διαπιστώσετε ότι το «καθρέφτισμά» της στην συνεννόησή σας θα έχει αποτελέσματα. 


*Προσοχή στα άκρα! Μπορεί η στάση των σταυρωμένων χεριών ή ποδιών να σας κάνει να νιώθετε άνετα, αλλά φροντίστε να μην φαίνεστε «αγενείς» προς τους συνομιλητές σας. Με άλλα λόγια, η υπερβολική άνεση σε μία συνέντευξη για δουλειά, με το σταυροπόδι «αστράγαλος πάνω σε γόνατο» μπορεί να δώσει λανθασμένη εντύπωση. Το ίδιο και τα σταυρωμένα χέρια στο πρώτο σας ραντεβού: Συνήθως ο συνομιλητής σας νιώθει πως βαριέστε ή σας έχει κουράσει όταν παίρνετε αυτή την στάση όσο μιλά. Επιπλέον, φροντίστε να μην δημιουργείτε «σταυρούς» άλλου τύπου με τα χέρια σας: Όταν για παράδειγμα πιάνετε με το ένα χέρι τον ώμο του άλλου χεριού σας ή σε ένα τραπέζι το ποτήρι σας βρίσκεται στα δεξιά αλλά το κρατάτε με το αριστερό χέρι, αυτό υποδηλώνει «κλειστό» χαρακτήρα με έλλειψη αυτοπεποίθησης. 


*Ποντάρετε στην γλώσσα των ματιών Το κλισέ θέλει τα μάτια να είναι ο καθρέφτης της ψυχής. Μην αγνοείτε το κλισέ και φροντίστε να επιδεικνύετε τα αισθήματα και την προσωπικότητά σας, εφόσον φυσικά αυτός είναι ο επιθυμητός στόχος. Πώς θα γίνει αυτό; Είναι απλό: Κοιτάξτε τους συνομιλητές σας στα μάτια.Αντιθέτως, σε περιπτώσεις που χρειάζεται σεβασμός ή διακριτικότητα –π.χ. σε ηλικιωμένους ανθρώπους, σε άγνωστους ή σε ένα νοσοκομείο- καλό θα είναι το έντονο βλέμμα να αποφεύγεται. 


*Χαλαρώστε τους ώμους Μην τους ανασηκώνετε μέχρι… τα αφτιά, καθώς αυτή η στάση υποδηλώνει ένταση και άγχος, μεταδίδοντας τα ίδια συναισθήματα στους συνομιλητές σας και θέτοντας έτσι αρνητικό κλίμα στην επικοινωνία. 


*Μην… καμπουριάζετε Η στάση «χύμα» είναι επίσης πολύ άνετη, αλλά ελάχιστα υποσχόμενη για τους γύρω σας. Μην φτάσετε στο άλλο άκρο, δηλαδή σε μια αφύσικα «λεβέντικη» στάση-σκουπόξυλο, αλλά προσέξτε να μην καμπουριάζετε, καθώς οι επιπτώσεις θα είναι αρνητικές και για την πλάτη σας αλλά και για την κοινωνική σας ζωή. 


*Το… καλό σας προφίλ Όσο καλό κι αν είναι, μην το στρέφετε στους συνομιλητές σας. Το να μην κοιτάζετε κατά μέτωπο τους ανθρώπους με τους οποίους συνδιαλέγεστε σημαίνει πως δεν τους δίνετε καμία προσοχή και ότι η επικοινωνία μαζί τους δεν έχει κανένα απολύτως ενδιαφέρον. 

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: