Μαρτυρίες κακοποιημένων παιδιών

«Ήμουν μόλις 8 ετών όταν μία μέρα γύρισα από το σχολείο με κακή διάθεση. Όταν αρνήθηκα να κάτσω με…τους γονείς μου στο τραπέζι να φάω, ο πατέρας μου σηκώθηκε αγριεμένος και με χτύπησε αλύπητα. Η μητέρα μου, αν και ήταν παρούσα, δεν έκανα τίποτα. Αποφάσισα να φύγω από το σπίτι μου και ένας φίλος μου μού είπε

για τη γραμμή 1056 που βοηθά όσα παιδιά είναι σε ανάγκη. Τους είπα πού βρίσκομαι, ήρθαν να με πάρουν και εδώ και επτά χρόνια μένω σε ένα σπίτι στον Καρέα».

Ο 17χρονος σήμερα Βασίλης θυμάται την ημέρα που αποφάσισε να μιλήσει για τη σωματική κακοποίηση που δεχόταν στο σπίτι του και τηλεφώνησε στην τηλεφωνική γραμμή για τα παιδιά SOS 1056, που συγκροτείται από τον οργανισμό «Χαμόγελο του Παιδιού».
Ο Ανδρέας ήταν μωρό ακόμα όταν η μητέρα του εγκατέλειψε τον πατέρα του. Η ιστορία του έγινε γνωστή από καταγγελίες γειτόνων. Σύμφωνα με αυτές, από το υπόγειο διαμέρισμα που ζούσε με την μητέρα του αναδιδόταν μια έντονη δυσοσμία, ενώ το μωρό δεν ακουγόταν σχεδόν ποτέ. Οι γείτονες υποπτεύθηκαν ότι η μητέρα κρατούσε πολλές ώρες το παιδί κοιμισμένο, ενώ η ίδια έκανε χρήση αλκοόλ και ψυχοφαρμάκων και κάλεσαν τη γραμμή.
Μετά από εισαγγελική παρέμβαση, κοινωνική λειτουργός μπήκε στο σπίτι παραβιάζοντας την πόρτα. Αντίκρισε τον μικρό Ανδρέα σε ημι-λιπόθυμη κατάσταση, ενώ ο μεγαλύτερος αδελφός του τρεφόταν με φελιζόλ. Όλα αυτά μέσα σε ένα χώρο χωρίς θέρμανση και εξαερισμό γεμάτο κατσαρίδες.
Η Χριστίνα από τριών ετών υφίστατο σχεδόν καθημερινά σεξουαλική κακοποίηση από τον παππού και τον πατέρα της. Η Σοφία από τα πέντε της χρόνια εξωθήθηκε στην επαιτεία από τους θετούς της γονείς, οι οποίοι την κακοποιούσαν σε καθημερινή βάση σωματικά και σεξουαλικά, ανάλογα με τις «επιδόσεις» της στην επαιτεία.    
Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», από τον Ιανουάριο ως τον Οκτώβριο του 2011 έχουν γίνει στην εθνική γραμμή για το παιδί 369 καταγγελίες για κακοποίηση που αφορούσαν 711 παιδιά. Από τις πιο τραγικές μορφές κακοποίησης είναι η σεξουαλική με τα στοιχεία να κατατάσσουν τους γονείς στην κορυφή της λίστας με τους θύτες.
Η φρίκη σε αριθμούς
-42% των καταγγελιών αφορούσε αγόρια και το 43% αφορούσε κορίτσια
-35% κατηγορούσε τη μητέρα ως θύτη, ενώ το 38% και τους δύο γονείς
-2.000.0000 υπολογίζεται ότι θα είναι ο αριθμός των παιδιών που ενδέχεται να πέσουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης με σκοπό το κέρδος
-8.000.000 παιδιά προβλέπεται να εξαφανιστούν
-300.000.000 παιδιά ενδέχεται να κακοποιηθούν σεξουαλικά πριν από την ενηλικίωσή τους.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: