Πυροσβεστική Υπηρεσία Σταγίρων – Ακάνθου

1. Μετά την ολοκλήρωση και της φετινής Αντιπυρικής Περιόδου η διάρκεια της οποίας ήταν από την 01-05-2011 μέχρι και την 31-10-2011, η Υπηρεσία μας αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει αλλά και να συγχαρεί όλους όσους ενεπλάκησαν και βοήθησαν άμεσα ή έμμεσα στην αντιμετώπιση των αγροτοδασικών πυρκαγιών στην περιοχή ευθύνης μας.

2. Ο έγκαιρος εντοπισμός, ο άριστος συντονισμός των ενεργειών κατάσβεσης, το υψηλό
αίσθημα ευθύνης των Αξιωματικών και Πυροσβεστών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σταγίρων – Ακάνθου και Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αρναίας (μόνιμοι και συμβασιούχοι), σε συνάρτηση – συνεργασία με το Δασαρχείο Αρναίας, τον Δήμο Αριστοτέλη, τις Εθελοντικές Ομάδες της περιοχής μας, συντέλεσαν στην επιτυχή μείωση των εκδηλούμενων πυρκαγιών και στην ελαχιστοποίηση των ζημιών, παρά το γεγονός ότι το σύνολο αυτών εκδηλώθηκαν σε ημέρες με υψηλό δείκτη επικινδυνότητας και ιδιαιτέρα ευνοϊκές για την εξέλιξης τους συνθήκες ανέμου, υγρασίας και θερμοκρασίας.

3. Επιβάλλεται να υπογραμμίσουμε ότι, στην προσπάθεια μας είχαμε αμέριστη την συμπαράσταση αλλά και έμπρακτο το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας η οποία δεν έμεινε αμέτοχη στην εξέλιξη των γεγονότων αλλά, σε κάθε περίπτωση, σε κάθε συμβάν αγροτοδασικής πυρκαγιάς συνέβαλε ενεργά με το δικό της μικρό ή και μεγαλύτερο τρόπο.

4. Ενδεικτικά παραθέτουμε τον παρακάτω πίνακα από όπου προκύπτει ο αριθμός αγροτοδασικών πυρκαγιών για το χρονικό διάστημα από 01-05-2011 μέχρι και την 31-10-2011, όπως επίσης και η έκταση των ζημιών σε στρέμματα.

Αριθμός Αγροτικών – Δασικών πυρκαγιών από 01-05-2011 μέχρι και την 31-10-2011 Έκταση Ζημιών σε Στρέμματα
18 72,3

5. Υπενθυμίζουμε δε ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, από την 1-11-2011 μέχρι και την 30-04-2012 επιτρέπεται, η χρήση φλόγας (άναμμα φωτιάς) στην ύπαιθρο χωρίς την έκδοση ειδικής άδειας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, για την εκτέλεση γεωργικών εργασιών ή άλλων εργασιών μικρής έκτασης, αλλά συμβουλεύουμε όλους τους ενδιαφερομένους όπως ακολουθήσουν τις παρακάτω οδηγίες.

– Δεν καίμε υπολείμματα καλλιεργειών (π.χ. ελαιόκλαδα, σιτοκαλαμιές) σε ημέρες και ώρες που πνέουν ισχυροί άνεμοι και ιδιαίτερα εντός δασικής έκτασης όμορης του αγροκτήματος, αλλά τουλάχιστον 300 μέτρων απ΄ αυτή.
– Εφ΄ όσον επιλέγουμε την καύση για την καταστροφή των ελαιοκλάδων εντός του αγρού, περιμετρικά του χώρου που πραγματοποιείται αυτή, φροντίζουμε ο αγρός να είναι οργωμένος και να υπάρχει αποψιλωμένη ζώνη πλάτους τουλάχιστον 10 μέτρων.
– Μεριμνούμε ώστε η καύση να μην γίνεται σε σωρούς μεγάλου όγκου, αλλά να καίγονται διαδοχικά μικρές ποσότητες, ώστε να μην δημιουργείται υψηλό πυροθερμικό φορτίο και μεγάλη ακτινοβολία, που ευνοούν την επέκταση της πυρκαγιάς.
– Προβλέπουμε για την ύπαρξη γεωργικού ελκυστήρα με βυτίο ραντίσματος, για την αντιμετώπιση τυχόν επέκτασης της φωτιάς από απρόβλεπτη αιτία.
– Δεν αποχωρούμε από τον αγρό, αλλά παραμένουμε για φύλαξη μέχρι την πλήρη καύση των υπολειμμάτων και εφ΄ όσον σιγουρευτούμε ότι αυτή δεν θα αναζωπυρωθεί κατά την διάρκεια της νύχτας, εφ΄ όσον επιδεινωθούν οι καιρικές συνθήκες

6. Σε περίπτωση που διαφύγει του ελέγχου μας η φωτιά τηλεφωνούμε αμέσως στο 199 ή στο 2377021199 και ταυτόχρονα:

– Δίνουμε πληροφορίες συγκεκριμένες για το ακριβές σημείο εκδήλωσης της πυρκαγιάς, ώστε οι πυροσβέστες να την εντοπίσουν έγκαιρα.
– Αναφέρουμε τρόπους πρόσβασης των πυροσβεστικών οχημάτων και κάθε άλλη χρήσιμη πληροφορία που θα σας ζητηθεί από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: