Οι φίλοι μάς κάνουν εξυπνότερους Facebook – Twitter

Η ύπαρξη μιας μεγάλης κοινότητας φίλων, ακόμα και στα κοινωνικά δίκτυα, αυξάνει σε κάποιο βαθμό τη λειτουργία της εγκεφαλικής δραστηριότητας, όπως αποδεικνύουν πειράματα που έγιναν σε πειραματόζωα (πιθήκους) από Βρετανούς επιστήμονες και δημοσιεύθηκαν  στο περιοδικό <<Science>>.
Αυτό σημαίνει ότι όσοι άνθρωποι είναι πιο κοινωνικοί και διαθέτουν περισσότερους φίλους, ακόμα και στο Facebooκ και το

Twitter, επεκτείνουν ανάλογα συγκεκριμένες εγκεφαλικές δομές.

Ο ερευνητές του Τμήματος Πειραματικής Ψυχολογίας τουπανεπιστημίου της Οξφόρδης με επικεφαλής τον Τζερόμ Σάλετ, διενέργησαν το πείραμα ως εξής : Χρησιμοποίησαν 23 πιθήκους, από τους οποίους ο ένας απομονώθηκε, ενώ οι υπόλοιποι 22 τοποθετήθηκαν για περίπου 15 μήνες σε ομάδες δύο έως επτά ατόμωnν.
Οι βρετανοί επιστήμονες,  με τη βοήθεια της μαγνητικής απεικόνισης του εγκεφάλου, διαπίστωσαν ότι τα πειραματόζωα που ζούσαν σε ομάδες ανέπτυξαν περισσότερη φαιά ουσία σε συγκεκριμένες εγκεφαλικές περιοχές, που αφορούν την επεξεργασία των κοινωνικών πληροφοριών. Επίσης, παρατήρησαν πως ο όγκος του εγκεφάλου καθενός από τους πιθήκους ενισχυόταν κατά 5%, κάθε φορά που έμπαιναν περισσότεροι πίθηκοι στο κλουβί.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα ζώα με την περισσότερη φαιά ουσία στον προμετωπιαίο φλοιό τους, όπου βρίσκεται η περιοχή του εγκεφάλου από την οποία εξαρτάται η κατανόηση των άλλων, αναλάμβαναν κυριαρχικό ρόλο στην ομάδα. Η θέση ενός ζώου στην ιεραρχία εξαρτάται από τη δυνατότητά του να  κοινωνικοποιείται στο περιβάλλον του, ώστε να έχει πρόσβαση κυρίως στην τροφή. Αποδεικνύεται λοιπόν πως η ικανότητα μεταβολής του εγκεφάλου στα θηλαστικά με το πέρασμα του χρόνου συνδέεται άμεσα με τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις τους
Σύμφωνα με τον επικεφαλή της έρευνας, τα ευρήματα αυτής της νέας μελέτης θα μπορούσαν να ισχύσουν και για τους ανθρώπους, καθώς  τα νευρωνικά δίκτυα στον εγκέφαλο των ανθρώπων, τα οποία επεξεργάζονται τις κοινωνικές πληροφορίες, εξελίχτηκαν με βάση προυπαρχοντα δίκτυα στον εγκέφαλο των πιθήκων.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: