Χωρίς οικοδομική άδεια το Δικαστικό Μέγαρο!

Ποιο ακίνητο βρίσκεται στη συμβολή των οδών 26ης Οκτωβρίου και Πολυτεχνείου, στη Θεσσαλονίκη, λειτουργεί εδώ και χρόνια, δέχεται καθημερινά χιλιάδες κόσμου και είναι… αυθαίρετο;
Κι όμως, όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, πρόκειται για το Δικαστικό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης, που, όπως δείχνουν τα πράγματα, θα μπορούσε κάλλιστα να ενταχθεί στη ρύθμιση περί… αυθαιρέτων! Παράλληλα, επιβάλλεται και το αναλογούν πρόστιμο ύψους εκατομμυρίων ευρώ στον «ιδιοκτήτη» του

κτιρίου, δηλαδή το υπουργείο Δικαιοσύνης!

Η αυτοψία
Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την «έκθεση αυτοψίας αυθαιρέτου» που διενήργησε τριμελής επιτροπή του Τμήματος Ελέγχου Κατασκευών της Διεύθυνσης Πολεοδομίας Θεσσαλονίκης, η οποία πραγματοποίησε αυτοψία στο κτίριο έπειτα από καταγγελία.
Οπως σημειώνεται στην έκθεση, «μετά από επικοινωνία με τους αρμόδιους – εμπλεκόμενους φορείς (Θέμις κατασκευαστική, εκπρόσωπο του υπουργείου Δικαιοσύνης) και την εκτενή έρευνα της υπηρεσίας μας, βρέθηκαν ΦΕΚ που ενέχουν θέση οικοδομικής άδειας και επιτρέπουν την εκτέλεση εργασιών εντός του εν λόγω κτιρίου, χωρίς όμως να έχει καταστεί μέχρι σήμερα δυνατή η εύρεση οικοδομικής αδείας ή άλλης διαπιστωτικής πράξης, που να νομιμοποιεί το ίδιο το κτίριο»!
Μάλιστα, η υπηρεσία, ακολουθώντας το νόμο, επιβάλλει πρόστιμο ανέγερσης ύψους 386.976 ευρώ αλλά και ετήσιο πρόστιμο διατήρησης του αυθαιρέτου που φτάνει στα 176.366 ευρώ που επιβάλλεται κάθε χρόνο από τις 14 Μαρτίου του 1983 και μετά!
Η καταγγελία
Αυτό που προκάλεσε την αυτοψία της Διεύθυνσης Πολεοδομίας ήταν η καταγγελία της παράταξης «Εναλλακτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων», η οποία τον περασμένο Μάιο, με αφορμή την τοποθέτηση βόμβας στο Δικαστικό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης είχε προχωρήσει σε μπαράζ αναφορών σε αρμόδιους φορείς, μεταξύ άλλων και στη Διεύθυνση Πολεοδομίας.
Οι εκπρόσωποι της παράταξης Ζήσης Κλεισιάρης και Γιώργος Τζαμαδάνης είχαν τότε καταγγείλει μια σειρά αυθαίρετων παρεμβάσεων στο κτίριο, επισημαίνοντας στην αναφορά τους στην Πολεοδομία ότι «κατά την τελευταία δεκαετία, έχουν δομηθεί στην εσωτερική περίμετρο και στους τέσσερις ορόφους όλες σχεδόν οι εσοχές που υπήρχαν προς φωτισμό και αερισμό. Εχουν γίνει εκατοντάδες παρεμβάσεις για την κατασκευή αυθαίρετων γραφείων κατά μήκος όλων των διαδρόμων».

Απάντηση