Τα κόμματα πήραν 64 εκατ. ευρώ παράνομες επιχορηγήσεις

Οι οφειλές από τις υπερβάσεις των χρηματοδοτήσεων μόνο για την επταετία 2003-2009 φτάνουν τα 56,4 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αν συμπεριληφθεί και η διετία 2010 και 2011, οι οφειλές ξεπερνούν τα 64 εκατομμύρια ευρώ…


«Πρωταθλητές» στο… πάρτι των μεγαλοοφειλετών προς το Δημόσιο είναι τα ίδια τα πολιτικά κόμματα, αφού μετά την αποκάλυψη του θέματος με τις προκλητικές αυξήσεις που

λάμβαναν τα τελευταία χρόνια, τα κοινοβουλευτικά κόμματα στο σύνολό τους συμμετέχουν σε μια καλοστημένη «κομπίνα», αφού χρωστούν στο Δημόσιο δεκάδες εκατομμύρια από υπερβάσεις των χρηματοδοτήσεών τους, οι οποίες δεν επεστράφησαν ποτέ.

Σύμφωνα με στοιχεία που αποκαλύπτει το «Εθνος της Κυριακής», οι οφειλές από τις υπερβάσεις των χρηματοδοτήσεων μόνο για την επταετία 2003-2009 φτάνουν τα 56,4 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αν συμπεριληφθεί και η διετία 2010 και 2011, οι οφειλές ξεπερνούν τα 64 εκατομμύρια ευρώ.

Την ίδια ώρα που το μεγαλύτερο μέρος των νοικοκυριών δεν προλαβαίνουν να πληρώνουν τους φόρους, οι επιχειρήσεις η μία μετά την άλλη κλείνουν, ενώ η ανεργία έχει χτυπήσει «κόκκινο», τα ίδια τα κόμματα επί της ουσίας «υπεξαιρούν» χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού και μεταθέτουν την αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους για το… μέλλον, κάτι που φυσικά δεν κάνουν στις περιπτώσεις των φορολογούμενων πολιτών.

Τα κόμματα όχι μόνο αυξάνουν τις χρηματοδοτήσεις τους, όπως αποκαλύφθηκε προ ημερών έπειτα από ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λ. Αυγενάκη, προς τον υπουργό Εσωτερικών, Τ. Γιαννίτση, όχι μόνο δανείζονται συνεχώς από τις τράπεζες (τα εν ισχύι δάνειά τους ξεπερνούν συνολικά τα 240 εκατ. ευρώ), αλλά φροντίζουν να μην επιστρέφουν στο κράτος χρήματα που δεν δικαιούνται.

Το… κλειδί στη συγκεκριμένη διαδικασία είναι το γεγονός ότι ο προσδιορισμός του ύψους των χρηματοδοτήσεων των κομμάτων για κάθε επομένη χρονιά, γίνεται με βάση τα εκτιμώμενα τακτικά έσοδα από τον κρατικό προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς. Κι αυτό, γιατί τα πραγματικά έσοδα καταγράφονται στο τέλος κάθε έτους, με τα κόμματα ωστόσο να θέλουν να εισπράττουν τις δόσεις της επιχορήγησης κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Ομως, επειδή τα εκτιμώμενα έσοδα είναι πάντα περισσότερα από τα πραγματικά, στο τέλος της χρονιάς τα κόμματα, επί σειρά ετών, εισπράττουν περισσότερα χρήματα από αυτά που δικαιούνται βάσει του νόμου.

Αυτές οι υπερβάσεις όπως λέγονται, δεν επιστρέφονται στο κράτος, ή τουλάχιστον, όπως γίνεται με τους φορολογούμενους, δεν παρακρατούνται από τη χρηματοδότηση της επόμενης χρονιάς, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται συστηματικά. Ετσι, για την επταετία 2003-2009 καταγράφονται τεράστιες υπερβάσεις τις οποίες τα κόμματα δεν έχουν αποδώσει στο κράτος.

Ενδεικτικά για το 2003 τα κόμματα πήραν παραπάνω 5,3 εκατ. ευρώ, το 2004 (χρονιά εκλογών) 7,1 εκατ. ευρώ, το 2005 5,9 εκατ. ευρώ, το 2006 4,9 εκατ. ευρώ, το 2007 επίσης 4,9 εκατ. ευρώ, το 2008 9,5 εκατ. ευρώ και το 2009 (χρονιά εκλογών) 18,7 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των υπερβάσεων φτάνει τα 56,4 εκατ. ευρώ. Για το 2010 οι υπερβάσεις ήταν 1,3 εκατ. ευρώ και το 2011 6,5 εκατ. ευρώ. Αρα συνολικά οι υπερβάσεις ξεπέρασαν τα 64,1 εκατ. ευρώ. Οι χρηματοδοτήσεις που έπρεπε να πάρουν τα κόμματα το συγκεκριμένο διάστημα βάσει των τελικών δεικτών για τα τακτικά κρατικά έσοδα ήταν στο σύνολό τους 362,36 εκατ. ευρώ και αντ΄ αυτού τα κόμματα έβαλαν στα ταμεία τους 418,75 εκατ. ευρώ.

Παρότι, έπειτα από αίτημα των κομμάτων, τα χρήματα αυτά θα παρακρατηθούν σε τέσσερις δόσεις και όχι άπαξ, τελικά φαίνεται πως και για το 2010 η χρηματοδότηση ακολούθησε την… πεπατημένη και στα κομματικά ταμεία μπήκαν τα προβλεπόμενα 48.800.000 ευρώ.

Με υπουργική απόφαση στις 12 Ιουλίου 2010, που υπέγραψαν οι τότε υφυπουργοί Οικονομικών Φ. Σαχινίδης και Εσωτερικών Θεοδώρα Τζάκρη, προσδιορίστηκε το ποσό της χρηματοδότησης των κομμάτων για την τρέχουσα χρονιά στα 48,8 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι είχε συμφωνηθεί να παρακρατηθεί η πρώτη από τις τέσσερις δόσεις, προκειμένου να περιοριστούν οι οφειλές των κομμάτων από τις υπερβάσεις.

Ετσι τα κόμματα έλαβαν περίπου 12 εκατ. ευρώ περισσότερα, τα οποία θα είχαν παρακρατηθεί, και συγκεκριμένα από το ΠΑΣΟΚ 4 εκατ. ευρώ, από τη ΝΔ 5 εκατ. ευρώ, από το ΚΚΕ 1,3 εκατ. ευρώ, από τον ΣΥΡΙΖΑ 900.000 ευρώ και από τον ΛΑΟΣ 700.000 ευρώ.

Το προβλεπόμενο ποσό σε ποσοστό επί των τακτικών κερδών του προϋπολογισμού φαίνεται πως έλαβαν τα κόμματα και το 2011, αφού στα κομματικά ταμεία μπήκαν περίπου 54 εκατ. ευρώ, ενώ με την… ταμπακέρα των υπερβάσεων δεν φαίνεται να ασχολήθηκε κανείς.

Την ίδια ώρα χρέη μέχρι τον… λαιμό έχουν τα πολιτικά κόμματα -πλην του ΛΑΟΣ-, αφού παρά τις κρατικές χρηματοδοτήσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, παράλληλα δανείζονται από τα τραπεζικά ιδρύματα, με αποτέλεσμα τα χρέη τους να ξεπερνούν συνολικά τα 240 εκατ. ευρώ. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι τα τελευταίο δίμηνο -παρότι οι τράπεζες δίνουν δάνεια με το… σταγονόμετρο- εγκρίθηκαν από τράπεζα νέα δάνεια για όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα -επίσης πλην του ΛΑΟΣ- ύψους περίπου 9 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα εγκρίθηκαν, και είναι θέμα χρόνου η εκταμίευσή τους, 5 εκατ. ευρώ για το ΠΑΣΟΚ, 2 εκατ. ευρώ για τη ΝΔ, 1,8 εκατ. ευρώ για το ΚΚΕ και 400.000 για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα μεγάλα δάνεια πάντως έχουν ήδη εκταμιευθεί προς τα κόμματα και συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, τα οποία δημοσιοποίησε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας Λ. Αυγενάκης, το ΠΑΣΟΚ έχει λάβει δάνεια συνολικού ύψους 111.800.000 ευρώ από τις τράπεζες Αγροτική, Marfin και Πειραιώς, η ΝΔ 120.000.000 ευρώ από την Αγροτική και την Πειραιώς, το ΚΚΕ 4.402.054 ευρώ από την Εθνική Τράπεζα, ο ΣΥΡΙΖΑ 6.000.000 ευρώ από την Εθνική Τράπεζα και οι Οικολόγοι 800.000 ευρώ επίσης από την Εθνική Τράπεζα. Η λήξη των συμβάσεων των κομμάτων με τις τράπεζες προσδιορίζεται το 2013 και το 2015 για τα περισσότερα από τα δάνεια που έχουν λάβει.

Απάντηση