96.000 Ελληνόπουλα ζητούν δουλειά στην ξενιτιά

Mόνο θλίψη και προβληματισμό μπορεί να προκαλέσει η είδηση ότι ο “ανθός”, μίας ολόκληρης χώρας, στην προκειμένη περίπτωση της Ελλάδας, ετοιμάζει βαλίτσες, για να πάρει το δρόμο της ξενιτιάς και να “χτίσει” εκεί το μέλλον που ονειρεύεται.
Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της

ιστοσελίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Europass, στην οποία χιλιάδες άνθρωποι σπεύδουν για να συμπληρώσουν βιογραφικό που θα τους δώσει δουλειά σε μία ευρωπαϊκή χώρα, οι αιτήσεις που συμπληρώθηκαν το 2011 από Έλληνες πολίτες έφτασαν τις 95.732, διπλάσιες σε σχέση με το 2010.

Προφίλ και ηλικία:
Ακόμη μεγαλύτερη είναι η απογοήτευση αν δούμε τις ηλικίες και τα προσόντα των ανθρώπων που είναι πρόθυμοι να αφήσουν την πατρίδα τους, αρκεί να βρουν δουλειά.
Οι ηλικίες 26 έως 30 προηγούνται σε ποσοστό 34,5%, στη δεύτερη θέση με 25,8% οι ηλικίες από 21 έως 25, στην τρίτη θέση με 19,6% οι ηλικίες 35 συν, και ακολουθούν οι ηλικίες 31-35 (16,8%) και οι κάτω των 20 ετών σε ποσοστό 3,2%.
Οι άνθρωποι αυτοί είναι πτυχιούχοι και πάνω από τους μισούς εμφανίζονται να γνωρίζουν από μία έως τρεις ξένες γλώσσες. Μάλιστα, το 40% από αυτούς τους νέους διαθέτει μικρή ή καθόλου εργασιακή εμπειρία.
Άλλωστε, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, η ανεργία των νέων έως 25 ετών στην Ελλάδα έσπασε και νέο ιστορικό ρεκόρ, σκαρφαλώνοντας το φθινόπωρο του 2011, στο 46,6%, από 41,5% που βρισκόταν το καλοκαίρι.
Αποτέλεσμα η Ελλάδα μαζί με την Ισπανία, στην οποία το ποσοστό ανεργίας των νέων αγγίζει το 49,6%, να αποτελούν τις χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά στην ΕΕ και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από το επόμενο κράτος-μέλος που είναι η Σλοβακία με 35,1%.

Απάντηση