νέα φοροεπιδρομή στους ελεύθερους επαγγελματίες

Γράφουν και σβήνουν το τελευταίο διάστημα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου να καταρτιστεί και να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στον Ιανουάριο το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα αποτελέσει ένα από τα ισχυρότερα χαρτιά του ΥΠΟΙΚ στις διαπραγματεύσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση.
 
Στο επίκεντρο της νέας φοροεπιδρομής για το 2012 μπαίνουν, όπως και πέρσι, οι ελεύθεροι επαγγελματίεςκαι οι επιτηδευματίες, οι οποίες θα έρθουν αντιμέτωποι τόσο με το αυξημένο τέλος επιτηδεύματος, όσο και με τα νέα αντικειμενικά κριτήρια που προωθεί η κυβέρνηση.
 
Ειδικότερα, όπως προβλέπει ο Εφαρμοστικός Νόμος του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, που ψηφίστηκε πέρσι το καλοκαίρι, το τέλος επιτηδεύματος αυξάνεται από τα 300 ευρώ που ήταν για τα εισοδήματα του 2010, σε 400-500 ευρώ για τα εισοδήματα του 2011. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ψηφισθέντα νόμο, για τα έτη 2012-2015 το τέλος επιτηδεύματος ορίζεται στα 400 ευρώ για τις επιχειρήσεις ή ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους και στα 500 ευρώ για όσους δραστηριοποιούνται σε περιοχές με πληθυσμό άνω των 200.000 κατοίκων.
 
Επιπλέον, ριζικές ανατροπές στην φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών φέρνει και η επαναφορά του μέτρου των αντικειμενικών κριτηρίων βάσει των οποίων θα υπολογίζεται το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα του αυτοαπασχολούμενου.
 
Τα παραπάνω κριτήρια θα αφορούν – μεταξύ άλλων – τα χρόνια άσκησης και το είδος της επαγγελματικής δραστηριότητας, το ενοίκιο που καταβάλλεται για το ενοίκιο της επαγγελματικής στέγης, τους μισθούς των μισθωτών εργαζομένων σε αυτή, καθώς και την εμπορικότητα της περιοχής στην οποία ασκείται η δραστηριότητα.
 
Βάσει των αντικειμενικών κριτηρίων θα θεσπίζεται ένα ελάχιστο εισόδημα, ενώ σε περίπτωση που το εισόδημα το οποίο δηλώσει ο επαγγελματίας είναι χαμηλότερο από αυτό, τότε θα φορολογηθεί βάσει του εισοδήματος που ορίζεται από τα τεκμήρια. 

Απάντηση