Ηλεκτροσόκ από «διακοπές» της ΔΕΗ

Εντολή στους τεχνίτες της εταιρείας διανομής (θυγατρική της ΔΕΗ) και σε ιδιώτες εργολάβους να κόψουν το ρεύμα σε 20.000 καταναλωτές που δεν έχουν πληρώσει το χαράτσι, δόθηκε σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ χθες από τη διοίκηση της επιχείρησης, ενώ αναμένεται εντός των ημερών να αποσταλούν ειδοποιητήρια αποκοπής της ηλεκτροδότησης σε 30.000 ακόμη καταναλωτές με απλήρωτους λογαριασμούς.
Σύμφωνα με ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ καλεί τους

τεχνικούς της ΔΕΗ [DEHr.AT] Σχετικά άρθρα που θα λάβουν τις σχετικές εντολές να τις αγνοήσουν και να εμποδίσουν και τους εργολάβους που συνεργάζονται με τη ΔΕΗ να προχωρήσουν σε διακοπές.

Μάλιστα μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε χθες ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται ότι η ΔΕΗ δεν δίνει εντολές διακοπής της ηλεκτροδότησης για όσους υπέβαλαν είτε ηλεκτρονικά στη ΓΓΠΣ είτε στην οικεία ΔΟΥ αίτημα εξαίρεσης, μείωσης ή ρύθμισης της οφειλής τους από το ειδικό τέλος.
Ετσι συμπεραίνεται ότι η πιθανότητα να έχει δοθεί εντολή διακοπής ηλεκτροδότησης υπάρχει μόνον αν κάποιος υπόχρεος δεν έχει υποβάλει αίτηση εξαίρεσης, μείωσης ή ρύθμισης και επιπλέον έχει σωρευτικές οφειλές προς τη ΔΕΗ από παλαιότερους λογαριασμούς.
Υπενθυμίζεται μάλιστα, στην ίδια ανακοίνωση, η πάγια θέση που κατ’ επανάληψη έχει εκφράσει ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγ. Βενιζέλος, ότι «δεν πρόκειται να διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε κανέναν που βρίσκεται σε πραγματική αδυναμία καταβολής του ειδικού τέλους ακινήτων».
Παράλληλα, στην ίδια ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι σε συμφωνία με την Κεντρική Ενωση Δήμων ρυθμίστηκε ο τρόπος με τον οποίο διορθώνονται τα κρίσιμα στοιχεία κάθε ακινήτου (εμβαδόν, τιμή ζώνης, παλαιότητα), τόσο στα αρχεία κάθε δήμου, όσο και στα αρχεία της ΔΕΗ και τα αρχεία της ΓΓΠΣ, ώστε να υπάρχει ενιαία εικόνα σε κάθε ακίνητο.
«Κοινωνική αναλγησία»
Αντιπαράθεση μεταξύ Ν.Δ. και υπουργείου Οικονομικών προκάλεσε χθες το θέμα της διακοπής ρεύματος της ΔΕΗ. Για πρωτόγνωρη κοινωνική αναλγησία κατηγόρησε τους αρμόδιους υπουργούς η Ν.Δ., προκαλώντας την αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών που έκανε λόγο για απολύτως αβάσιμη ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παντελής Καψής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση επισήμανε ότι η νομοθετική ρύθμιση θα εφαρμοσθεί με τη μέγιστη δυνατή κοινωνική ευαισθησία. Παράλληλα πρόσθεσε «ότι υπάρχουν συγκεκριμένες προβλέψεις για να μη γίνονται διακοπές ρεύματος σε σπίτια και σε νοικοκυριά που έχουν ανάγκη».
Απαντώντας στη παραπάνω δήλωση το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι «αν ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. είχε την πρόνοια, πριν εκδώσει ανακοινώσεις, να επιβεβαιώνει τις πληροφορίες του ρωτώντας τα αρμόδια υπουργεία, δεν θα έκανε τον κόπο να εκδώσει αυτήν την απολύτως αβάσιμη ανακοίνωση».

Απάντηση