Νέο “ψαλίδι” στις δαπάνες

Νέα μεγάλη περικοπή στην φαρμακευτική δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων ζήτησαν οι εκπρόσωποι της τρόικας, στη συνάντηση που είχαν με τον Ανδρέα Λοβέρδο. Συγκεκριμένα, η φαρμακευτική δαπάνη το 2011 έκλεισε στα 3,75 δισεκατομμύρια ευρώ, έπειτα από παρεμβάσεις του υπουργείου Υγείας.
Οι γιατροί όμως συνταγογράφησαν για 4,1 δισ. Στόχος για το 2012 είναι να μειωθεί η

φαρμακευτική δαπάνη κατά 900 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2011. Ο προϋπολογισμός για την φαρμακευτική δαπάνη του 2012 είναι 3,2 δισεκατομμύρια και όπως όλα δείχνουν δεν μπορεί να γίνει καμία υπέρβαση.

Για την επίτευξη των στόχων, ο υπουργός Υγείας πρότεινε την υπαγωγή των κλάδων υγείας όλων ανεξαιρέτως των ασφαλιστικών ταμείων στον εθνικό οργανισμό παροχών υγείας ενώ έχει εντάξει προσθήκη σε άρθρο του πολυνομοσχεδίου, βάσει της οποίας, οι γιατροί που υπερσυνταγογραφούν, θα αποβάλλονται από τον ΕΟΠΥΥ για ένα χρόνο. Ήδη, για τέσσερις γιατρούς του οργανισμού έχει σημάνει “συναγερμός” για υπερσυνταγογράφηση.
Επίσης, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του 50% της κατανάλωσης αντιγράφων φαρμάκων, οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να συνταγογραφούν μόνο αντίγραφα φάρμακα, εκτός από τις περιπτώσεις που τα φάρμακα είναι ακόμη σε πατέντα και θεωρούνται αναντικατάστατα.
Στη μάχη για τον έλεγχο των δαπανών, θα ζητηθεί και η βοήθεια των φαρμακοποιών όλης της χώρας, που θα ενημερώνουν το υπουργείο Υγείας για το τι συνταγογραφεί ο κάθε γιατρός. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη το 2011 εμφάνισε μείωση της τάξης του 23% σε σχέση με το 2010, ενώ ο κεντρικός προϋπολογισμός του υπουργείου Υγείας για το 2012 διαμορφώνεται στα 5,72 δισεκατομμύρια ευρώ από 5,28 δισ. που ήταν το 2011.
Άντληση εσόδων θα επιχειρηθεί μέσα στο 2012 και από την είσπραξη του τσιγαρόσημου, τα έσοδα από το οποίο είχαν προϋπολογισθεί πέρυσι στα 40 εκατομμύρια και τελικά εισπράχθηκαν μόνο 2,3. Για την επίτευξη του στόχου, θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι από το ΣΕΥΠ σε νυχτερινά κέντρα και καζίνο.

Απάντηση