Υποχρεωτική η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών στην Ε.Ε.

Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε την πρόταση του ευρωβουλευτή Θόδωρου Σκυλακάκη, για να καθιερωθεί σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση η υποχρέωση τοποθέτησης σημείων ανακύκλωσης σε όσα
καταστήματα πουλούν ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές.

Στη ρύθμιση συμπεριλαμβάνεται και η υποχρέωση των εξ αποστάσεων πωλητών -τηλεμάρκετινγκ- χωρίς την οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών για έξοδα αποστολής.

Σύμφωνα με την απόφαση, στα καταστήματα λιανικής πώλησης μικρών ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, που έχουν έκταση τουλάχιστον 400 τ.μ. ή πολύ κοντά σε αυτά, θα παρέχεται η δυνατότητα στους καταναλωτές να ρίχνουν προς ανακύκλωση μικρές ηλεκτρικές ή ηλεκτρονικές συσκευές (που η εξωτερική τους διάσταση δεν θα υπερβαίνει τα 25 εκ.), χωρίς την υποχρέωση να αγοράζουν αντίστοιχες συσκευές.

«Η εμπειρία έχει δείξει ότι οι καταναλωτές δεν είναι πολύ καλά πληροφορημένοι σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να πετάξουν τις πολύ μικρές ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές όταν πάψουν να τις χρησιμοποιούν. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για μικρές συσκευές όπως κινητά τηλέφωνα, φορτιστές, καλώδια, λαμπτήρες κλπ. Με το νέο σύστημα οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να δίνουν προς ανακύκλωση τις παλιές μικροσυσκευές με τρόπο εύκολο, γρήγορο, χωρίς περιορισμούς, χωρίς χρεώσεις και χωρίς καμία γραφειοκρατία ή άλλη ταλαιπωρία. Ταυτόχρονα θα έχουν την ευκαιρία κάθε φορά που μπαίνουν σε ένα κατάστημα ηλεκτρικών ή ηλεκτρονικών συσκευών να βλέπουν ένα σημείο ανακύκλωσης και να ευαισθητοποιούνται για τη σημασία που έχει ειδικά η ανακύκλωση των συσκευών αυτών με την οποία συλλέγονται πολύτιμα υλικά, εξοικονομείται ενέργεια και μειώνονται ταυτόχρονα οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Κάτι που ισχύει βέβαια και για τις μεγαλύτερες συσκευές για τις οποίες υπάρχουν διαφορετικές διαδικασίες», δήλωσε ο Θόδωρος Σκυλακάκης.

Απάντηση