Στο στόχαστρο οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα

Το αμπαλάζ της πράξης νομοθετικού περιεχομένου στο πακέτο των παρεμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα, σκοπεύει να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση. Ανάλογη συνταγή συγκράτησης του μισθολογικού κόστους είχε χρησιμοποιηθεί και την περίοδο 1985-1987, και στόχος είναι να αποφευχθεί ο διπλός σκόπελος της έγκρισης από τη βουλή αλλά και της συναίνεσης των κοινωνικών εταίρων, στο παγώματος της αύξησης 2,6% που προβλέπει η ΕΓΣΣΕ για τον ερχόμενο
Ιούλιο.
Στην ίδια απόφαση εξετάζεται να συμπεριληφθεί και η ενσωμάτωση μέρους του 13ου και 14ου μισθού. Σύμφωνα με πληροφορίες ενδέχεται να αφορά μόνο στο 50% των εξτρά παροχών, με την οποία ουσιαστικά θα χαθεί ο 14ος μισθός. Με την πρόταση αυτή φαίνεται να συντάσσεται μερίδα των κοινωνικών εταίρων, καθώς οποιαδήποτε αναβολή μπορεί να σηματοδοτήσει μεγαλύτερο μαχαίρι.
Η κατάργηση των πρόσθετων παροχών ετέθη εκ νέου ως προαπαιτούμενο από τους εκπροσώπους των δανειστών μας για την συνέχιση της χρηματοδότησης, με επιστολή  προς τον Υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη. Στα επιχειρήματα της υπέρ της κατάργησης ή μείωσης των δώρων και επιδομάτων,  η τρόικα παραθέτει τα στοιχεία της Eurostat, με βάση τα οποία αν επιμεριστούν σε 12μηνη βάση στους βασικούς μισθούς, τότε ο μέσος μισθός στην Ελλάδα, είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη. Γι αυτό ζητούν την υιοθέτηση μέτρων μισθολογικής προσαρμογής.
Ο Ολιβιέ Μπλανσάρ, επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ τονίζει: «Η Ελλάδα πρέπει να λάβει μια σειρά μέτρων, με τα οποία θα δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη. Αυτό σημαίνει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, και πιθανότατα προσαρμογή στους μισθούς».
Με δεδομένο το δραματικό τελεσίγραφο Παπαδήμου στην συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους, την περασμένη εβδομάδα, με ενδιαφέρον αναμένεται η διαβούλευση που έχει προγραμματίσει ο ΣΕΒ, στην οποία όμως δεν θα παραστεί η ΓΣΕΕ, καθώς θα συνεδριάσει η ολομέλειά της. Τα συνδικάτα επιμένουν στις κόκκινες γραμμές που έχουν βάλει απέναντι στις μειώσεις, υπογραμμίζοντας ότι θα δώσει συνέχεια στον κύκλο της ύφεσης.
Ο Δημήτρης Ασημακόπουλος, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ τονίζει: «Αν κατακρημνίσουμε και τα κατώτατα όρια, το κόστος για τα ταμεία θα είναι περίπου ένα 1,8 δις ειδικά αν καταργηθεί ο 13ος-14ος μισθός. Μεγαλύτερη συρρίκνωση θα δημιουργηθεί και στην αγορά, στο εμπόριο αλλά και στη μεταποίηση γιατί δεν θα υπάρχουν άνθρωποι να αγοράζουνε».
Το ενδεχόμενο της επιβολής των μειώσεων στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα με πράξη νομοθετικού περιεχομένου προκαλεί αντιδράσεις. Ο Νίκος Νικολόπουλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1, αφού τόνισε ότι δεν έχει τεθεί επισήμως από την κυβέρνηση, επισήμανε σε υψηλούς τόνους ότι κάτι τέτοιο δεν περιλαμβάνεται στη συμφωνία του προεδρικού μεγάρου: «Μην ξεχνάμε ότι στις προγραμματικές δεν είπε τίποτα ούτε ο κ. Παπαδήμος ούτε ο κ. Βενιζέλος. Είναι έξω από τις προγραμματικές. Δεν ξέρω γιατί το κάνουν. Αν είναι ο λόγος κάποιοι να επιταχύνουν τις εξελίξεις μπορούν να το πουν ειλικρινά, και να το πουν διαφορετικά. Δεν  νομίζω ότι θα πρέπει να παίζουν με τη φωτιά της κοινωνικής έκρηξης».
Οι κοινωνικοί εταίροι, μάλιστα, χαρακτηρίζουν ως ασπιρίνη στον πονοκέφαλο της ανεργίας, τα επιδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης.

Απάντηση