Στον αέρα η συντήρηση του οδικού δικτύου στην Ελλάδα, λένε οι εργαζόμενοι στο πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ!

Στον αέρα βρίσκεται η συντήρηση του εθνικού οδικού δικτύου της χώραςμετά την ουσιαστική κατάργηση των ΔιευθύνσεωνΕλέγχου Συντήρησης Έργωντουλάχιστον όπως υποστηρίζουν τα μέλη της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων στο πρώηνΥΠΕΧΩΔΕ.
Κλιμάκιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας περιόδευσε τις τελευταίες ημέρες στην

 Ήπειρο και χθες πραγματοποιήθηκεενημερωτική συνάντηση για την τρέχουσα επικαιρότητα αλλά και για συνδικαλιστικά στην Ειδική Υπηρεσία ΕπίβλεψηςΜεγάλων Δημόσιων Έργων που εδρεύει στα Γιάννενα.

Σε δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Νίκος Λύτρας αναφέρθηκε στα κυρίαρχα προβλήματα που έχουν ανακύψειλόγω της απαξίωσης του δημόσιου τομέα και της ενίσχυσης ιδιωτικών και ανωνύμων εταιρειών.
«Η απαξίωση αυτή είναι στοχευμένη και όχι τυχαίαΦτάνει όμως μία σύγκριση στο λειτουργικό κόστος των διάφορων ΑΕ πουλειτουργούν και του δημοσίου για να αντιληφθεί κάποιος το μέγεθος της διαφοράς. Η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε έχει ετήσιο κόστοςλειτουργίας 58 εκευρώ με 100 υπαλλήλους όταν το πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ λειτουργούσε με κόστος 96 εκευρώ με 2.800υπαλλήλους.

Το δημόσιο έχει στρεβλώσεις που θα πρέπει να διορθωθούναλλά είναι καιρός να σταματήσει αυτή η καραμέλα με τιςεκατοντάδες χιλιάδες των αργόμισθων δημοσίων υπαλλήλων», τόνισε ο κ. Λύτρας για να προσθέσει πως είναι περισσότεροαναγκαία από ποτέ η ψήφιση νέων εσωτερικών οργανισμών ώστε να γίνεται με ορθολογικό τρόπο η αξιοποίηση τουδυναμικού.
Στο δεύτερο μέρος της τοποθέτησής του ο κ. Λύτρας αναφέρθηκε στη σημασία να παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο ταμεγάλα δημόσια έργαόπως και τα εθνικά δίκτυαΈτσι, δεν έχασε την ευκαιρία να αναφερθεί στα προβλήματα πουδημιουργήθηκαν τον τελευταίο μήνα στην Εγνατία Οδό, αλλά και παλαιότερα στη Μαλακάσα.
«Οι υπηρεσίες του δημοσίουμε τα πενιχρά μέσα που διέθεταν είχαν κρατήσει ανοιχτή την Κατάρα. Σήμερα, κλείνει η ΕγνατίαΟδός με δέκα πόντους χιόνι και η εθνική οδός στο ύψος της Μαλακάσας. Η συντήρηση των δικτύων είναι εύκολη εάν υπάρχει εξοπλισμός και πιστώσεις. Οι ιδιώτες όμως παραχωρησιούχοι δεν πρόκειται και αυτό φαίνεται ήδη να βάλουν χρήματα για τησυντήρηση».
Τέλος, επανέλαβε την πρόταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας για αλλαγή του συστήματος που ισχύει για τον υπολογισμό των απαλλοτριώσεων. «Προτείνουμε ένα σύστημα, που θα ξεκαθαρίζει απόλυτα τη διαδικασία και τον τρόπο ελέγχου με το ελληνικό δημόσιο να μη ζημιώνεται, αλλά να εισπράττει και μάλιστα άμεσα περίπου 500 εκ. ευρώ», κατέληξε.

Απάντηση