Εξόφληση χρεών προς το Δημόσιο σε…είδος

Με αυτοκίνητα, σκάψη αναψυχής και μετοχές μελετάται να πληρώνουν οι οφειλέτες τα χρέη προς το Δημόσιο
Εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο με μεταβίβαση εμπράγματων δικαιωμάτων του οφειλέτη, προβλέπει ρύθμιση που προωθεί άμεσα η κυβέρνηση στο πλαίσιο του νέου σχεδίου «τακτοποίησης» των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο που συνολικά αγγίζουν τα 42 δισ. ευρώ. 
 
Παράλληλα, προωθείται η άμεση απελευθέρωση του κλάδου των φορτηγών καθώς και ρυθμίσεις για το άνοιγμα του επαγγέλματος των δικηγόρων, πιθανόν με την άρση περιορισμών για τη σύσταση δικηγορικών εταιριών.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πολυνομοσχέδιο «σκούπα» που συζητείται αύριο στο υπουργικό συμβούλιο, είναι πιθανόν να ενσωματώνεται ρύθμιση με την οποία, οι οφειλέτες που αδυνατούν να πληρώσουν τα χρέη τους προς το Δημόσιο θα μπορούν να εξοφλήσουν μέρος αυτών, μεταφέροντας στο δημόσιο εμπράγματα δικαιώματα (πλήρη, ψιλή κυριότητα, επικαρπία) που έχουν σε ακίνητα αλλά και σε κινητά περιουσιακά στοιχεία (αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, μετοχές, κ.α.).
 
Η ρύθμιση εντάσσεται στο πλέγμα μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση ώστε να αυξηθεί ο ρυθμός εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο σε μια χρονιά κρίσιμη για τα δημόσια οικονομικά.
 
Στα μέτρα που εξετάζονται περιλαμβάνονται επίσης:
 
-Η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε πολλές δόσεις που θα φτάνουν ή και θα ξεπερνούν τις 60, χωρίς να είναι αναγκαία προκαταβολή. Ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων θα προβλέπεται έκπτωση έως και 100% στις προσαυξήσεις που έχουν επιβληθεί λόγω εκπρόθεσμης πληρωμής οφειλών. Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης αναμένεται να μειωθεί από τα 500 στα 300 ευρώ.
 
-Μπαίνει «φρένο» στην ακύρωση πράξεων διοικητικής εκτέλεσης, εάν ένα από τα χρέη κριθεί ως μη οφειλόμενο.
 
-Απλοποιούνται οι διαδικασίες για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων.
 
-Βελτιώνονται οι διατάξεις για την επίλυση φορολογικών διαφορών από την αρμόδια επιτροπή.
 
Ειδικά όσον αφορά στους δήμους είναι πιθανόν να προωθηθεί διακανονισμός για την εξόφληση οφειλών των δήμων προς το δημόσιο με συμψηφισμό των πόρων που τους χορηγούνται από το κράτος.
 
Παράλληλα, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προωθεί το ενιαίο σύστημα πληρωμών στο δημόσιο ενώ το υπουργείο Εσωτερικών θα ρυθμίσει τις διαδικασίες λήψης νέων δανείων των δήμων, ενώ θα προβλέπει και παράταση στην προθεσμία αποπληρωμής παλαιότερων δανείων.

Απάντηση