Αγκαλιά με… αερόθερμα γιατροί και ασθενείς

Εικόνες κατάντιας στα ιατρεία του ΙΚΑ στη Θεσσαλονίκη, με γιατρούς και ασφαλισμένους να παγώνουν, επειδή δεν υπήρχε… πετρέλαιο! Χρειάστηκε να περάσουν οκτώ μέρες χωρίς θέρμανση και να κινητοποιηθούν οι γιατροί για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που δημιουργήθηκε, επειδή με

την ένταξη του ΙΚΑ στον ΕΟΠΥΥ μπλόκαρε η πληρωμή των προμηθευτών πετρελαίου.

Χαρακτηριστική ήταν η κατάσταση χτες το πρωί στο ΙΚΑ της Αγγελάκη. Οι γιατροί επιστράτευσαν αερόθερμα για να ζεστάνουν τους χώρους και προχώρησαν σε στάση εργασίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Δεκάδες ασφαλισμένοι ταλαιπωρήθηκαν καθώς ακυρώθηκαν τα ραντεβού τους, ενώ άλλοι εξυπηρετήθηκαν με καθυστέρηση λόγω της στάσης εργασίας. «Ηρθα για γυναικολογική εξέταση με ραντεβού που είχα κλείσει πριν από δυο μήνες. Λόγω της έλλειψης θέρμανσης, εξετάστηκα μεν αλλά με καθυστέρηση», ανέφερε η ασφαλισμένη Μαρία Ορφανίδου.
«Σχεδόν παγώσαμε. Δεν μπορούσαμε να δουλέψουμε με αυτές τις συνθήκες. Εχουν δίκιο οι ασφαλισμένοι, αλλά πώς να τους εξυπηρετήσουμε χωρίς θέρμανση; Υπολογίζω ότι ακυρώθηκαν περίπου 150 ραντεβού», είπε ο ουρολόγος Χάρης Αηδονόπουλος εκ μέρους των γιατρών. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού (ΣΕΥΠ) ΙΚΑ Θεσσαλονίκης- Βορείου Ελλάδος, Νίκο Νίτσα, «χωρίς θέρμανση έμειναν τις τελευταίες μέρες περίπου 10 ιατρεία του ΙΚΑ στη Θεσσαλονίκη».
Το πρόβλημα θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν οι αρμόδιοι έβρισκαν έγκαιρα τον τρόπο ώστε να πληρωθούν οι προμηθευτές πετρελαίου. Οπως ανέφερε ο διευθυντής της νομαρχιακής μονάδας υγείας ΙΚΑ Θεσσαλονίκης, Κώστας Δαλαμπούρας, «η έλλειψη θέρμανσης τις τελευταίες μέρες αφορούσε όλα τα ιατρεία του ΙΚΑ στη Θεσσαλονίκη εξαιτίας των κωδικών του ΕΟΠΥΥ, μέσω των οποίων θα πληρώνονται πλέον οι προμηθευτές οι οποίοι θέλουν άμεσα τα λεφτά τους». Τελικά η θέρμανση αποκαταστάθηκε χτες μέχρι το μεσημέρι και η κατάσταση εξομαλύνθηκε σταδιακά στα περισσότερα ιατρεία όταν έφτασαν τα βυτιοφόρα και γέμισαν τις δεξαμενές.

Απάντηση