αναζητά επενδυτές από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, από την Κίνα και τη Γαλλία.
Σε ένα ενιαίο πακέτο, το οποίο έχει βρει ήδη τους παραλήπτες του, έχει εντάξει η κυβέρνηση όλα τα επενδυτικά σχέδια του 2012 και τα προς παραχώρηση κρατικά περιουσιακά στοιχεία, για τα οποία αναζητά επενδυτές. Ήδη το πακέτο έχει προωθηθεί σε επενδυτές από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά και από την Κίνα και τη Γαλλία. Οι εταιρείες από τις συγκεκριμένες χώρες ετοιμάζονται να δώσουν το
«παρών» στους διαγωνισμούς που θα τρέξουν εντός του έτους.
Η αρχή έγινε στην πρόσφατη παρουσία 200, περίπου, εταιρειών από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στη χώρα μας. Τους παρουσιάστηκαν όλα τα σημαντικά επενδυτικά projects που σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση για το 2012 και για τα οποία αναζητεί τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών.
Το ενδιαφέρον των εν λόγω εταιρειών εστιάστηκε κυρίως στο real estate, σε θέματα ενέργειας, επενδύσεις σε τουριστικούς κλάδους, τρόφιμα, γεωργικά προϊόντα (κυρίως πρώιμα λαχανικά και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα) και, βεβαίως, στις αεροπορικές μεταφορές και στα αεροδρόμια. Το ενδιαφέρον τους, ωστόσο, προσκρούει, για την ώρα, στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και, κυρίως, στην εκκρεμότητα που υπάρχει με τη νέα δανειακή σύμβαση.
Στο κείμενο παρουσίασης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου, που παρουσιάζει σήμερα η «Ι», περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων: Η δυνατότητα επενδύσεων στην ανάπτυξη ευρυζωνικών συνδέσεων σε 6.145 περιοχές της χώρας. Τα σχέδια διαχείρισης στερεών αποβλήτων σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Πελοπόννησο. Η επέκταση της Αττικής οδού, καθώς και οι υποθαλάσσιες σήραγγες σε Λευκάδα και Σαλαμίνα, αλλά και η κατασκευή του νέου αεροδρομίου του Ηρακλείου.
Στην παρουσίαση του κ. Πάγκαλου, περιλαμβάνονται ακόμα: Το νέο περιβάλλον για επενδύσεις στον τουρισμό. Η παραχώρηση σημαντικών τουριστικών ακινήτων καθώς και κτιρίων του Δημοσίου, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται γύρω από την Πλατεία Συντάγματος.
Σημειώνεται ότι στο πρόσφατο ελληνοαραβικό φόρουμ συμμετείχαν από πλευράς Αράβων σημαντικές εταιρείες, όπως: η Abu Dhabi National Company, το Abu Dhabi Fund For Development, η International Petroleum Investment Company, η Masdar (ανανεώσιμες πηγές), οι Etihad Airways, η Sharjah Investment and Development Authority, η Dana Gas (φυσικό αέριο), η Securities and Commodities Authority, η Abu Dhabi Investment Council, η Al Dhahra Agricultural Company, η Emirates Aluminum, η Abu Dhabi Ports, η National Bank of Abu Dhabi, το εμπορικό και βιομηχανικό επιμελητήριο του Abu Dhabi και η τηλεπικοινωνιακή Etisalat.
Η ελληνική πλευρά αναζητεί στρατηγικού ενδιαφέροντος επενδυτές που θα πάρουν το management, ενώ τα έργα θα πραγματοποιηθούν είτε με Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα είτε με κοινοτικά κονδύλια. Τα νέα αυτά έργα είναι: Το (αξίας 200 εκατομμυρίων ευρώ) έργο του ευρυζωνικού δικτύου της ελληνικής επαρχίας. Το αξίας 430 εκατομμυρίων ευρώ πρόγραμμα για την κατασκευή και λειτουργία 4 μονάδων διαχείρισης αποβλήτων στην Αττική. Τα δύο αντίστοιχα έργα για την ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων στη Θεσσαλονίκη και την Πελοπόννησο και νέες τουριστικές αναπτύξεις στην ελληνική επικράτεια.
Αυτονόητα, βέβαια, στις επαφές που γίνονται συμπεριλαμβάνονται και οι κρατικές συμμετοχές σε ΟΠΑΠ, Ελληνικούς Αυτοκινητόδρομους Α.Ε., Ελληνικά Πετρέλαια, Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και ΔΕΗ. Σε πολλές περιπτώσεις, όμως, αναμένονται ακόμα οι εκθέσεις των συμβούλων του Δημοσίου.
Ζητούνται εταίροι για αναπτυξιακά σχέδια
Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση αναζητά επενδυτές εταίρους για την ανάπτυξη επενδυτικών σχεδίων, όπως:
1 Σχέδιο για ανάπτυξη ευρυζωνικών συνδέσεων σε 6.145 αγροτικές περιοχές. Η συνεργασία θα διαρκέσει 13 χρόνια: 3 χρόνια η κατασκευή και 10 χρόνια η εκμετάλλευση και λειτουργία. Το κατασκευαστικό κόστος θα φτάσει τα 200 εκατ. ευρώ, συγχρηματοδοτούμενο από ευρωπαϊκά κονδύλια. Η πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από ιδιώτες επενδυτές θα γίνει εντός του 2012. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, μια εκτιμώμενη ανάπτυξη κατά 8% των ευρυζωνικών συνδέσεων, θα έχει θετικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη των περιοχών που θα αναπτυχθούν, της τάξης του 1,2%.
2 Διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Αττική. Στόχοι είναι η δημιουργία τεσσάρων μονάδων επεξεργασίας και αξιοποίησης στερεών και η δημιουργία εγκαταστάσεων διαχείρισης αποβλήτων, ετήσιας μεταφορικής ικανότητας 1,4 εκατ. τόνων. Οι νέες μονάδες θα λειτουργήσουν από το 2014 και για 20-25 χρόνια. Το κόστος κατασκευής εκτιμάται στα 430 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και 140 εκατ. ευρώ χρηματοδότησης της Ε.Ε. Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, θα βγει στον αέρα εντός του 2012.
3 Διαχείριση στερεών αποβλήτων στη Θεσσαλονίκη και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με τη δημιουργία μιας νέας μονάδας επεξεργασίας και αξιοποίησης στερεών αποβλήτων, δυναμικότητας 600 χιλιάδων τόνων. Η συνεργασία που προτείνεται στον ιδιωτικό τομέα, με διαγωνισμό που θα βγει στον αέρα εντός του 2012, προβλέπεται να διαρκέσει 29 χρόνια. 4 χρόνια για την κατασκευή και 25 χρόνια για τη λειτουργία των μονάδων.
4 Δημιουργία μονάδας επεξεργασίας στερεών αποβλήτων στην περιφέρεια Πελοποννήσου, δυναμικότητας 200 χιλιάδων τόνων ετησίως. Η παραχώρηση της λειτουργίας της μονάδας θα γίνει για 28 χρόνια. Ο σχετικός διαγωνισμός έχει βγει ήδη στον αέρα από τις 29 Δεκεμβρίου και η καταληκτική ημερομηνία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος είναι η 29η Φεβρουαρίου.
Tα Ξενία στο σφυρί
Ειδική πρόνοια γίνεται για την προσέλκυση επενδύσεων στον κλάδο του τουρισμού. Σε αυτή την κατεύθυνση γίνεται λόγος για το προσφάτως εγκριθέν νομικό πλαίσιο, το οποίο εισάγει τον νέο θεσμό του ολοκληρωμένου τουριστικού θέρετρου. Μάλιστα, γίνεται ειδική αναφορά στη δυνατότητα που δίνει πλέον η νομοθεσία για την πώληση δικαιωμάτων κυριότητας του 30% του δομημένου χώρου ή της εναλλακτικής της μίσθωσής τους, καθώς και στη νέα λογική ταχύτητας απάντησης στους επενδυτές και αδειοδότησης των επενδυτικών σχεδίων.
Μεγάλο μέρος των προς παραχώρηση ακινήτων είναι επίσης τουριστικά, καθώς 12 εκτάσεις (μεταξύ των οποίων και 5 με ιαματικές πηγές) και 11 Ξενία βγαίνουν στο σφυρί σε όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ήδη αραβικών συμφερόντων funds έχουν διατυπώσει προφορικό ενδιαφέρον για ορισμένα εξ αυτών.
Ακίνητα με sale and lease back
Στη λίστα με τα προς παραχώρηση ακίνητα με τη μέθοδο του sale and lease back περιλαμβάνονται και 39 κτίρια, που βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα, των οποίων η συνολική κάλυψη στεγασμένων χώρων ξεπερνάει τις 348 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα. Σήμερα, στεγάζουν υπουργεία, δημόσιες υπηρεσίες, αστυνομικές διευθύνσεις, κ.λπ. Η ετήσια απόδοση των αγοραστών θα κυμαίνεται μεταξύ 8% και 10%, με τους συμβούλους να δηλώνουν ότι υπάρχει πρόβλεψη για επαναγορά των ακινήτων μετά την πάροδο προκαθορισμένης (μακράς) περιόδου, αλλά στις τιμές αγοράς που θα ισχύουν τότε.
To ergoxalkidikis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.