Κόπηκε στα δύο το πλοίο Rena

Το πλοίο Rena, το οποίο προσάραξε πριν από τρεις μήνες σε ύφαλο στη Νέα Ζηλανδία, κόπηκε στα δύο αφού χτυπήθηκε από κύματα ύψους έξι μέτρων στην διάρκεια της νύχτας.

Το τμήμα της πρύμνης του πλοίου, 47.230 τόνων, απέχει πλέον..


σχεδόν 30 μέτρα από αυτό της πλώρης, που παραμένει στον ύφαλο, 22 χλμ. ανοικτά της πόλης Ταουράνγκα, στις ανατολικές ακτές της Νέας Ζηλανδίας, όπου προσάραξε την 5η Οκτωβρίου.

«Υπήρξε σημαντική αλλαγή στην κατάσταση του Rena κατά στην διάρκεια της νύχτας. Το πλοίο χωρίστηκε σε δύο κομμάτια τα οποία απέχουν μεταξύ τους πλέον 20-30 μέτρα», ανέφερε ο εκπρόσωπος των αρχών Ρος Χέντερσον.

«Το μπροστινό τμήμα του πλοίου βρίσκεται στο αρχικό σημείο στον ύφαλο ενώ το τμήμα της πλώρης έχει αποκοπεί και μετακινείται, αλλά είναι ακόμα πάνω στον ύφαλο». Ο Χέντερσον ανέφερε ότι το πλοίο, μήκους 236 μέτρων, χτυπήθηκε από την σφοδρή θαλασσοταραχή και πρόσθεσε ότι οι καιρικές συνθήκες θα παραμείνουν άσχημες για τις επόμενες τρεις ως τέσσερις ημέρες.

Οι αρχές ανέφεραν ότι υπάρχει σημαντική μόλυνση από εμπορευματοκιβώτια και συντρίμμια, κάτι που μπορεί να τις ωθήσει να επεκτείνουν την περιοχή στην οποία έχουν απαγορεύσει τη ναυσιπλοΐα.

Την Παρασκευή οι αρχές ανακοίνωσαν ότι 881 εμπορευματοκιβώτια βρίσκονταν ακόμη στο πλοίο ενώ είχαν απομακρυνθεί 389 και περίπου 98 χάθηκαν ή έπεσαν στα νερά. Συνεργεία άδειασαν πάνω από 1.000 τόνους καύσιμου από το πλοίο, ωστόσο διέρρευσαν 360 τόνοι αργού. Στο πλοίο εξακολουθεί να βρίσκεται μια ποσότητα καύσιμου που τα συνεργεία δεν μπορούν να φθάσουν.

Οι αρχές κινητοποίησαν μια ειδική ομάδα για να αντιμετωπιστεί η πιθανή μόλυνση από εναπομείναντα καύσιμα του πλοίου. Ο πλοίαρχος και ο πλοηγός, και οι δύο υπήκοοι Φιλιππίνων, κατηγορούνται ότι έπλεαν με επικίνδυνο τρόπο και ότι προκάλεσαν την έκλυση τοξικών ουσιών. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν επισύρουν την επιβολή προστίμων 300.000 δολαρίων ή ως και επτά χρόνια φυλάκισης. Αναμένεται να εμφανιστούν ξανά στο δικαστήριο τον επόμενο μήνα.Απάντηση